El president del Parlament, Roger Torrent, ha decidit emprendre el camí cap a Estrasburg per tal de garantir la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Ho farà demanant al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que apliqui mesures cautelars i garanteixi un debat d'investidura sense ingerències del Tribunal Constitucional espanyol. Ara bé, quin podria ser el recorregut d'aquesta demanda?

Cal tenir en compte que el TEDH aplica mesures cautelars de forma molt excepcional i només quan "existeix un risc imminent de dany irreparable". Majoritàriament, doncs, només són concedides en casos de paralització d'expulsions i extradicions, tot i que també s'han aplicat en alguns casos per desnonaments.

Segons els procediments estipulats pel propi tribunal, aquestes mesures són aplicables només en "situacions limitades" i que, "en la majoria dels casos", s'utilitza quan hi ha perill d'"amenaça de mort" o de "tortures o de tractament inhumà o denigrant". Tot i això, també indica que es poden aplicar a determinades sol·licituds "relatives al dret al respecte a la vida privada i familiar". Les mesures cautelars es decideixen en relació amb els procediments judicials sense prejutjar l'admissibilitat ni el fons de la qüestió. 

En els últims dos anys, el TEDH ha acceptat menys del 30% de les demandes de mesures cautelars presentades.

Les dificultats d'aquest procediment, que és molt restrictiu, no han impedit que el president del Parlament hagi decidit tirar-ho endavant perquè considera que seria la manera de protegir els drets de Puigdemont, garantint la participació política del president, i fer una investidura efectiva. Tot i que els tempos del TDEH són lents, la demanda de mesures cautelars es podria resoldre en només 24 hores, fet que, segons fonts de la cambra podria "obrir una porta real i efectiva per a la investidura de Puigdemont”.

Tot i això, la decisió de recórrer a Estrasburg ha provocat noves divergències entre ERC i JxCat. La llista de Puigdemont ha acusat els republicans d'haver-ho decidit "unilateralment" i de perjudicar així l'estratègia de defensa de Puigdemont. De moment, la demanda encara no ha estat presentada i no hi ha data per fer-ho.