El recurs que ha presentat el govern espanyol, presidit per Mariano Rajoy, davant del Tribunal Constitucional demana obrir la via penal contra el president català, Carles Puigdemont i la resta del Govern català per la convocatòria i organització del referèndum. 

Al text del recurs, es demana "exigir la responsabilitat penal que pugui correspondre al president i membres del Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya per incomplir el mandat legal" que obliga a tots els poders públics a complir el que resolgui el TC.

També es demana que adverteixi al Govern "del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada".  En el mateix sentit, reclamen que el Tribunal faci els avisos necessaris perquè "s'abstinguin d'iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord" relacionat amb la Llei del Referèndum.

El govern de Rajoy també requereix que se'ls comuniqui la "nul·litat radical" d'aquests acords en el cas que es produïssin i les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal" en què incorrerien si es desobeeix.

 

Rajoy ha explicat aquest recurs prèviament en una compareixença aquest migdia després del Consell de Ministres. "S'intenta imposar el referèndum de manera atropellada, barroera i il·legal, i no se celebrarà. No hi haurà referèndum d'autodeterminació perquè suposa privar tots els espanyols del dret a decidir el seu futur", ha sentenciat Rajoy.