El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest dijous envoltat de tot el seu gabinet per anunciar que durant el Consell de Ministres s'havia donat l'ordre d'impugnar davant del Tribunal Constitucional les normes aprovades pel Parlament i el Govern per convocar el referèndum independentista de l'1 d'octubre. "S'intenta imposar el referèndum de manera atropellada, barroera i il·legal, i no se celebrarà. No hi haurà referèndum d'autodeterminació perquè suposa privar tots els espanyols del dret a decidir el seu futur", ha sentenciat Rajoy.

En concret, el Govern espanyol impugna davant de l'Alt Tribunal la llei del Referèndum, el decret de convocatòria firmat pel president Carles Puigdemont i tots els membres del Govern, així com els decrets de normes complementàries per dur-lo a terme i l'acord del Parlament que designa la sindicatura electoral —l'òrgan equivalent a la Junta Electoral Central, que està format per cinc personalitats il·lustres—. "És un acte de clar d'intolerància i desobediència de les nostres institucions", s'ha queixat el president espanyol. 

Segons han informat fonts de vicepresidència de l'executiu central, cadascun d'aquests decrets porta també la petició de suspensió —que paralitzaria tot abans de la resolució—. 

Rajoy també ha precisat que demanarà al TC que notifiqui a tots els alts càrrecs de la Generalitat relacionats amb l'organització de la consulta i als 947 alcaldes de Catalunya que tenen "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa relativa a l'organització del referèndum". (Consulta aquí la carta). A aquesta xifra s'hi sumen els responsables dels mitjans públics catalans (la corporació catalana, entre ells, TV3 i Catalunya Ràdio), diuen les fonts del gabinet de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría

Les fonts afegeixen que l'executiu central també ha enviat una carta als secretaris i interventors —que són funcionaris— per posar-se a la seva "disposició" i donar-los "confiança i suport". Una missiva similar va ser enviada des de Presidència fa unes setmanes, recorden les fonts.

Des de la Moncloa insisteixen que totes les autoritats i funcionaris públics, encara que no siguin notificats, es donen per advertits un cop es facin públiques aquestes peticions als butlletins oficials de l'Estat. En endavant, les qüestions de procediment seran dutes a terme per la fiscalia: és a dir, la investigació i posterior causa penal per desobeir aquestes sentències.

Rajoy ha comparegut manifestament molest per denunciar l'actuació de les institucions catalanes aquest migdia a les 14:15h. "Allò que no és legal no és democràtic", ha insistit. L'argumentació s'ha basat en dos preceptes inicials: el principi de legalitat, "com a garantia de convivència i llibertat, al marge de qualsevol legitimitat alternativa", i la sobirania nacional, "que garanteix el dret de tots els espanyols a decidir el seu futur". "El nostre país no és el resultat d'una ocurrència de darrer minut", s'ha vantat.

El tercer dels arguments ha estat que la culminació del procés suposava un “atac a la dignitat de les institucions” i ha agraït tant a l’oposició com als mateixos funcionaris que haguessin contribuït a posar-hi traves. "Van perdre una votació, però van obtenir una victòria política", els ha felicitats. El gallec ha carregat llavors de forma molt contundent sobre el debat i la tramitació de la llei de referèndum aquest dimecres a la cambra catalana parlant de “naufragi institucional” i titllant el procés “d'espectacle completament deplorable”. 

Finalment, Rajoy s’ha erigit com a defensor de la Constituciól’Estatut, demanant al Govern català i als diputats de Junts pel Sí i la CUP al Parlament que no seguissin "per aquest camí" i "no liquidin les seves pròpies institucions". “El govern espanyol està defensant l’autogovern quan s’ataca la legalitat catalana, que es pretén derogar d’un cop de ploma i sense ni la majoria de dos terços” ha afirmat. "És un dels cops més grans que han rebut les institucions catalanes" ha indicat, després de sentenciar que faria tot allò a l'abast per impedir el referèndum.