L'Advocacia de l'Estat feia una setmana que estudiava com procedir davant les resolucions del Parlament que es van aprovar el 6 de setembre instant el Govern català a organitzar el referèndum. Mentrestant, el president Carles Puigdemont va visitar Madrid aquest mateix dilluns, oferint diàleg a l'Estat i un pacte pel dret a decidir, sense que l'escoltés cap membre de l'executiu espanyol. Però la Moncloa ja ha pres una determinació: mantenir-se en la via judicial i ha presentat un incident d'execució davant el Tribunal Constitucional on demanen la nul·litat de les resolucions, per evitar un referèndum abans del setembre del 2017.

"Aquestes resolucions són un pas reiteratiu per part del Parlament de Catalunya, molt similars a les de fa unes setmanes, ja que giren sobre la mateixa qüestió i les incorporem a l'incident d'execució que ja havíem presentat", ha dit la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Santamaría ha explicat que també es requereix la Mesa i el Govern que s'abstinguin de la seva aplicació. Finalment, es demana "deducció de testimoni particular" per estudiar si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comès un delicte.

Quan parla de repetició, la vicepresidenta en funcions es refereix a què l'acció ja es va dur a terme després de l'aprovació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. Per tant, l'incident d'execució s'amplia amb la nova ordre. "Per més que ho facin moltes vegades aquí estan, aprovant el mateix contínuament, no cal obrir nous expedients perquè tornen reiteradament al mateix, pot ser que ho aprovin uns polítics diferents, però sempre és el mateix. Que Puigdemont ho expliqui a Madrid, en termes similars als d'Artur Mas, no adquireix novetat", ha sentenciat la número dos de Rajoy.

L'executiu de Rajoy esgrimeix també, un i altre cop, el mateix argument de "la sobirania nacional". Però aquesta vegada, Santamaría ha estat molt més contundent, exigint "respecte" al president de la Generalitat. "Ni Puigdemont, ni Rajoy, són ningú per negociar això. Puigdemont s'hauria d'asseure amb 47 milions d'espanyols", ha etzibat. La vicepresidenta en funcions insisteix que la sobirania no pertany a la Moncloa. Per la banda de l'Estat central, diu que només poden fer lleis d'acord amb la Constitució perquè són "mandataris" triats a les urnes i la legalitat està per "protegir drets" dels ciutadans.

L'Estat no escolta la proposta la proposta pactada que va llançar Puigdemont, però l'única resolució que no ha anul·lat és la de Catalunya Sí Que Es Pot, on precisament s'advocava per la via d'un referèndum pactat amb l'Estat. Són les resolucions de Junts pel Sí amb la de la CUP les que són objecte de tràmit. En termes jurídics i com a conseqüència del consell de l'Advocacia de l'Estat, s'al·lega que "vulneren específicament allò resolt per la sentència del TC 259/2015 de 2 de desembre", que va anul·lar la resolució del 9-N.

Ajuntament de Badalona

El govern espanyol no ha volgut opinar políticament sobre les accions que el consistori de Badalona va dur a terme durant el Dia de la Hispanitat. És a dir, les de treballar i estripar la resolució del jutge al respecte. L'argument de Sáenz de Santamaría ha estat que en l'Estatut dels Treballadors es contemplaria la possibilitat de dur a terme uns dies festius corresponents amb les festivitats estatals. 

La vicepresidenta sí ha retret al PSC que proposi ara impulsar una moció de censura contra l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Guanyem Badalona En Comú), després d'haver estat un dels partits que van donar suport a la seva investidura el 2015. "Jo respecto l'autonomia local i dels grups allà, però no deixa de sorprendre que quan un planteja un problema, es posi ara al capdavant de la solució", ha declarat sobre els socialistes.