Totes les despeses del Valle de los Caídos van a càrrec de l’Estat. Patrimonio Nacional paga totes les factures del Valle de los Caídos, des de les despeses de manteniment a les de personal, passant per la manutenció i l’activitat religiosa dels monjos benedictins que gestionen el recinte.

Els edificis del Valle de los Caídos són Patrimoni Nacional, és a dir bens públics que no paguen impostos i és la Fundació de la Santa Creu, una fundació de caràcter religiós, qui gestiona el recinte. La fundació rep anualment, segons explica eldiario.es, una subvenció de 340.000 euros per complir les seves obligacions estrictament religioses.

A banda d’aquesta subvenció, Patrimonio Nacional, que depèn del Ministeri de Presidència, es fa càrrec de totes les despeses: paga des de les reparacions dels edificis, la gestió de la venda de les entrades, s’encarrega de l’hostatgeria o finança el vestuari dels religiosos.

Estirada d'orelles del Tribunal de Comptes

La pregunta és en què es gasten els monjos els 340.000 euros de la subvenció. L’opacitat ha envoltat històricament aquesta qüestió. L’any 2013 el Tribunal de Comptes va fer una estirada d’orelles a Patrimonio Nacional, denunciant el descontrol en la despesa. D’aquell any si que figuren xifres. La majoria dels diners, prop 100.000 euros, es destinen a  cotitzacions; prop de 90.000 a alimentació i la resta a excursions (8.500) vestuari (10.000) o llibres (5.800).

Les despeses derivades del culte i les misses també van a càrrec de l’Estat: 9.659 euros.

Reparacions

La partida per reparacions també es força important, donat que el Valle de los Caídos presenta important problemes d’humitats i despreniments. Segons dades facilitades per portal de la transparència es destinen una mitjana de 250.00 euros  a aquest concepte.

Quan a personal de servei destinat al Valle de los Caídos, Patrimoni Nacional destina anualment entorn d’un milió d’euros a l’any. No inclou els monjos, que no cobren cap retribució.