El Departament d'Economia de la Generalitat ha fet públic que la inversió en obra pública que l’administració espanyola va executar a Catalunya va ser de mitjana del 10,5%. Aquesta conclusió ha arribat a partir de dades liquidades entre el 2015 i el 2018, que per primera vegada ha publicat la Intervenció General de l’Estat, que demostra el dèficit inversor del govern espanyol al país.

Aquest 10,5% d'inversió a Catalunya, segons ha publicat El Punt Avui, queda lluny del 16% de la població catalana i del 19% del PIB que representa, així com també hi ha una distància significativa amb la inversió que retenen les comunitats d’Andalusia (15,8%) o Madrid (14,7%) en el mateix període. En aquest últim cas la xifra pressupostada que a Catalunya era del 12%, partia fins i tot de més avall, just del 9,7%.

Així mateix, en el mateix període, l’Estat va invertir a Madrid fins a un 114% del que hi havia consignat, rànquing que lidera la comunitat madrilenya, seguida de l’Aragó, amb el 102%. Catalunya se situa a la part baixa, amb una mitjana d’execució del 65,9%.

Catalunya a la cua en euros per habitant

Tal i com va destacar ahir Aragonès davant la Comissió d'Economia i Hisenda al Parlament, en l'últim lustre s'han gastat dos de cada tres euros públics estatals ja aprovats per a Catalunya, xifra gairebé deu punts per sota del 75,3% de la mitjana espanyola. Pel que fa en euros per habitant des del 2015, el quocient arriba al 402 a Catalunya, que se situa a la cua, només darrere les comunitats forals, les insulars i el País Valencià, i molt lluny dels 620 de la mitjana, en una taula que lidera Castella i Lleó amb 1.572.

Si es compara el PIB, la diferència és abismal, els 3.038 milions gastats per l’Estat a Catalunya del 2015 al 2018 representen només un 1,3% de la seva riquesa, només darrere el País Basc i Navarra, que recapten els seus impostos i es paguen la majoria d’obres. I a Madrid, el pes puja a l’1,9% i la mitjana, al 2,4%.