La teoria física de l'efecte papallona regeix la vida política espanyola i, per extensió i aplicant aquesta màxima, la catalana. La sagnia que viu Ciutadans, derivada de la jugada tàctica d'Isabel Díaz Ayuso, té la seva conseqüència directa en la influència d'Esquerra Republicana sobre el govern de Pedro Sánchez. Fonts dels republicans expliquen a ElNacional.cat que amb l'estampida al partit d'Arrimadas, se senten reforçats al Congrés

En només 24 hores ja hi ha dos diputats de Cs que han saltat del vaixell abans que s'enfonsi definitivament. Aquestes baixes debiliten encara més el grup taronja al Congrés dels Diputats. De moment, i a l'espera de si hi ha o no més desercions, s'ha quedat amb només 9 escons. I ERC aprofita per exhibir múscul, amb els seus 13 diputats.

"Ara Sánchez només podrà arribar a acords amb l'esquerra", assenyalen des d'ERC. Si a començaments de setmana explicàvem que la formació d'Oriol Junqueras havia iniciat maniobres per evitar que el terratrèmol polític madrileny repercutís negativament en la seva estratègia pel diàleg, dirigents del partit afirmen que comencen a percebre la preocupació dels socialistes espanyols perquè "veuen perillar que lleis importants no surtin". 

"Ja n'hi ha prou"

L'ofensiva de la fiscalia per revocar el tercer grau als presos independentistes, que ha acabat acceptant la justícia, va ser el punt d'inflexió que va encendre els republicans. "Els hem de parar els peus", confessen des de la cúpula d'ERC a aquest diari. Tampoc no ajuda que s'estigui dilatant la qüestió dels indults

De fet, ja posen nom i cognoms a quines iniciatives podrien veure's afectades: la llei de memòria democràtica, la futura llei per una fiscalitat més justa o la del canvi climàtic. Són projectes del PSOE que ERC comparteix en tant que partit d'esquerres, però que ara amenaça amb no secundar. "Ja n'hi ha prou", sentencien en privat. Les mateixes fonts indiquen que aquests són només alguns exemples, però que n'hi podria haver d'altres, en tot allò que no tingui a veure amb drets socials bàsics. 

En plenes negociacions per formar govern a Catalunya, l'aposta per la taula de diàleg d'ERC està sent fortament qüestionada pels seus dos socis virtuals, Junts per Catalunya i la CUP. Als de Pere Aragonès no els queda més remei que endurir el discurs a Madrid per pressionar Sánchez perquè faci algun gest que demostri que té algun tipus de voluntat de recuperar la negociació amb Catalunya i ressuscitar l'espai de diàleg. Fets, no paraules, reclamen a ERC. 

A la imatge principal, Rufián amb Sánchez al Congrés. / EFE