El degoteig de baixes de Ciutadans continua al Congrés dels Diputats. L'opa del Partit Popular s'està fent notar. La formació d'Inés Arrimadas continuarà amb nou diputats a la cambra baixa (si no hi ha més desercions), però s'ha produït una nova sortida. Avui ha estat la diputada Marta Martín qui ha desertat. Ha renunciat a l'acta, i per tant la formació retindrà l'escó substituint-la. Aquest nou moviment arriba després de la dimissió de Toni Cantó i la deserció d'un altre diputat al Congrés i de dos senadors. Tots tres han passat al Grup Mixt. Encara perduren les rèpliques del terratrèmol murcià i madrileny.

En una piulada al seu compte de Twitter, Marta Martín, diputada per Alacant, ha anunciat que renunciava a l'acta. "Jo compleixo els meus compromisos i espero que els que es quedin compleixin el compromís que m'han donat", ha assegurat després de parlar amb la direcció. "Que aquest escó no serveixi mai per a donar ales ni al nacionalisme ni a la corrupció", ha desitjat. La diputada va ser enxampada per El Español sopant ahir amb els dos senadors que també han desertat i amb l'exsecretari d'organització Fran Hervías, que s'ha passat al Partit Popular.

Captura de Pantalla 2021 03 18 a les 10.54.33

En renunciar a l'acta, Ciutadans mantindrà l'escó de Marta Martín. No és el que va passar ahir amb el diputat Pablo Cambronero, que va anunciar que abandonava el grup parlamentari i passava al Grup Mixt com a diputat no adscrit. "No puc pertànyer a un partit, millor dit, posar-me a les ordres d'una direcció de partit que en plena pandèmia dedica el seu temps a realitzar aquestes estratègies o pactes que no comparteixo. No puc justificar ni defensar una cosa en la qual no crec", argumentava Campronero. 

També hi ha hagut moviments al Senat. El primer de marxar va ser el senador Emilio Argüeso Torres, que va anunciar que deixava Ciutadans per passar al Grup Mixt després que el partit li obrís un procediment d’expulsió. També ahir, la senadora de Cs per Navarra, Ruth Goñi, va anunciar que plegava del partit per passar al Grup Mixt amb la intenció de seguir defensant "les idees" per les quals "els van votar els navarresos" l'any 2019.

De fet, amb aquestes dues baixes al Senat, Ciutadans podria perdre el grup parlamentari propi a la cambra de representació territorial. Això implicaria no només pèrdua de representativitat, sinó que també deixarien de percebre 15.200 euros mensuals com a assignació fixa destinada als grups parlamentaris. La seva situació es revisarà al final del període de sessions. També podrien rebre senadors prestats per altres grups per salvar els mobles.