L'aposta d'Esquerra Republicana per la via dialogada amb l'Estat per solucionar el conflicte català es troba ara mateix tenallada per dues bandes. A Catalunya, per la interinitat del govern, amb les negociacions per la investidura encara obertes i sense auguris d'arribar a bon port de manera immediata. A Madrid, per la sacsejada política que ha suposat la convocatòria d'eleccions a la capital, amb efectes colaterals al govern de Pedro Sánchez i el rumor creixent d'un possible avançament electoral a Espanya. Atrapat entre incerteses, Pere Aragonès ha demanat públicament a banda i banda que es resolguin els escenaris oberts "quan abans millor". Fonts d'ERC comparteixen amb ElNacional.cat la constatació que, una vegada més, tornen les "bones paraules però sense cap fet". 

Fa setmanes que, en converses privades entre passadissos a Madrid, els republicans pressionen el PSOE i els membres del govern espanyol perquè compleixin algun dels múltiples compromisos adquirits amb ERC arran del seu suport a la investidura de Pedro Sánchez, primer, i dels seus pressupostos generals de l'Estat, després. I que van des de la desjudicialització a la derogació de la reforma laboral i la llei mordassa. 

 

Sense Govern no hi ha taula de diàleg

El que més rius de tinta ha acaparat és la taula de diàleg, que durant la campanya electoral del 14-F, el president espanyol es va comprometre a convocar de manera immediata després dels comicis. El cert, però, és que es dóna per fet que fins que no hi hagi un nou govern a Catalunya, no hi haurà cap moviment per part de Moncloa. D'aquí que Aragonès hagi exigit a les delegacions negociadores dels partits independentistes que tanquin un acord el més aviat possible. 

El 26 de març s'ha de celebrar com a molt tard el primer debat d'investidura i diverses veus coneixedores de l'estat de la interlocució apunten que hi ha el risc d'acabar anant a un pacte passada la Setmana Santa

En paral·lel, a les files d'ERC han rebut amb inquietud i escepticisme les paraules de Pedro Sánchez aquest matí al Congrés dels Diputats, en les quals manifestava que està a l'espera de "poder posar en marxa la comissió bilateral de negociació entre la Generalitat i el govern espanyol" i "canalitzar" així el conflicte "per les vies democràtiques i legals". 

Esperant Iceta

Un membre destacat del partit de Junqueras lamenta a aquest diari que volgudament el president espanyol hagi obviat la taula de diàleg per referir-se, només, a la comissió bilateral -l'espai on es resolen temes competencials, en la línia dels 44 punts de la famosa agenda pel retrobament que va plantejar Sánchez a la Generalitat-. En aquest sentit, ERC té coll avall que les eleccions madrilenyes seran un entrebanc en per la represa de la negociació amb l'Estat, perquè als socialistes no els convindrà exhibir sintonia amb l'independentisme si el que volen és pescar vots de Cs. 

Aquest dijous Miquel Iceta, nou ministre d'Administracions Públiques i Política Territorial, compareix al Congrés dels Diputats. ERC avança a ElNacional.cat que centraran les preguntes al líder del PSC en com pensa resoldre que té Espanya amb Catalunya. 

A la imatge principal, Aragonès durant una compareixença aquest dimecres a la Zona Franca. / ACN