La Moncla ha replicat, de cop, a la batalla fiscal que ha engegat el Partit Popular a Andalusia i a Múrcia. L’impost a les grans fortunes temporal que medita el ministeri d’Hisenda ha estat balsàmic per als grups d’esquerres al Congrés dels Diputats, que s’han afanyat a apropiar-se’n l’autoria. En aquesta línia, el portaveu d’Esquerra Republicana (ERC) al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha donat “la benvinguda” aquest dijous a la figura impositiva, que serà diferent al de Patrimoni i que en cap cas es podria incloure als pressupostos de l’Estat, que ja han començat el camí al Congrés dels Diputats. Rufián ha recordat que porten anys reclamant aquest esforç fiscal als que tenen més poder adquisició encara que ha demanat “que no sigui temporal”, sinó “estructural” perquè “els que més tenen aportin una mica més i els que menys tinguin no hagin d’aportar tant”. “Aquest país necessita un règim fiscal que gravi les rendes més altes i que no es fomentin paradisos fiscals de facto com el d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid i que comença a tenir el PP a Andalusia”, ha reblat Rufián des dels passadissos del Congrés dels Diputats.

 

A Unides Podem, la iniciativa d’Hisenda – que encara s’ha de concretar – els ha agafat per sorpresa. Tot i que el portaveu Pablo Echenique ha agraït que el PSOE es posi les piles en la pugna fiscal, hi ha trobat un problema de formes. “No hi ha hagut comunicació prèvia”, ha asseverat Echenique, que ha reclamat, com Esquerra, que l’impost no quedi limitat en el temps: “Som tossuts i continuarem insistint que sigui just, redistributiu i permanent”.

Per Echenique s’ha de celebrar que la ministra d’Hisenda hagi obert aquesta porta a “una possibilitat que portàvem demandant des de feia mesos”. Els morats han recordat que els socialistes no van donar suport a una proposició de llei, a partir de la qual el grup confederal va exigir crear un impost estatal sobre grans fortunes, complementari al de Patrimoni i dirigit a la suma de béns per sota dels 10 milions d’euros.

El Partit Popular atribueix la iniciativa d’Hisenda a “una cortina de fum” per “distreure” i “tapar polèmiques” com la del ministre José Luis Escrivá parlant de recentralitzar impostos. Segons la secretària general popular, Cuca Gamarra, la prioritat en aquest moment ha de ser activar mesures com la deflactació de l’IRPF per ajudar a les classes mitjanes i baixes perquè, segons ha dit, l’objectiu és que hi hagi “menys pobres”.

Un impost encara per definir

La idea del govern espanyol és imposar un nou impost a les grans fortunes que hauria d'entrar en vigor el proper 1 de gener de 2023. Segons  la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, “el govern està treballant" en línia amb la proposta d'Unidas Podemos. I ha afegit: "Hem de gestionar aquesta crisi d'una manera diferent al Partit Popular i és necessari demanar un major esforç als qui tenen majors beneficis, rendes o patrimoni, per protegir la classe mitjana, treballadora i vulnerable del país". Montero ha matisat que “s’ha de deixar que els tècnics treballin”.