Els pressupostos de l’Estat comencen a caminar al Congrés dels Diputats. El govern central ha posat la primera pedra dels comptes públics del 2023 aprovant la suspensió de les regles fiscals per quart any consecutiu per la situació d’excepcionalitat – primer per la pandèmia i ara per la guerra Ucraïna –. També s'ha informat del sostre de despesa, que enguany assoleix xifres de rècord. El bloc de la investidura ha sostingut la votació parlamentària: Esquerra i el PDECAT hi han votat a favor al costat del PNB, Ciutadans i Bildu; Junts per Catalunya i la CUP s’hi han abstingut, com el Partit Popular.

Els pressupostos de l’Estat comencen a caminar al Congrés dels Diputats. El govern central ha posat la primera pedra dels comptes públics del 2023 aprovant l’anomenat sostre de despesa – que assoleix xifres rècord - i la suspensió de les regles fiscals per quart any consecutiu per la situació d’excepcionalitat – primer per la pandèmia i ara per la guerra Ucraïna –. El bloc de la investidura sostingut la votació parlamentària: Esquerra i el PDECAT hi han votat a favor – al costat de Ciutadans, el PNB i Bildu -; Junts per Catalunya i la CUP s’hi han abstingut, com el Partit Popular.

El diputat d’Esquerra Republicana, Joan Margall, ha defensat que “és necessari que les administracions tinguin totes les eines al seu abast per pal·liar els efectes d’aquesta crisi” i que “en situació de recessió econòmica, s’apliquin polítiques expansives”. Margall ha posat l’accent en l’escenari que hi haurà quan decaigui la suspensió de les normes de dèficit i deute per part de Brussel·les de cara al 2024: “Demanem valentia per no tornar a unes normes que centrifuguen els objectius de dèficit, que delimiten la capacitat d’inversió de les comunitats autònomes i els ajuntaments i valentia per derogar l’article 135 de la Constitució”. En aquesta línia, el portaveu del PDECAT, Ferran Bel, ha assegurat que “en un escenari inflacionista” augmentar el sostre de despesa un 1’1% és “raonable”, no és “ni un gran malbarament ni una política pressupostària excessiva”.

Per la seva part, la portaveu de Junts per Catalunya a Madrid, Míriam Nogueras, ha defensat l’abstenció desviant el discurs cap a una comparació entre la situació financera de Madrid i la de Catalunya amb una bateria de dades. “Vostès no compleixen amb Catalunya”, ha etzibat a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Nogueras ha subratllat el dèficit fiscal: “Aportem el 20% dels ingressos a l’Estat i amb prou feines en rebem el 10%, hi ha més de 20.000 milions d’euros que no tornen i que es podrien invertir en educació, sanitat, foment de l’ocupació o investigació”. D'altra banda, la CUP s'ha abstingut perquè "tot i estar d'acord en ampliar el marge de despesa", "ens oposem a les mesures d'estabilitat pressupostària", han explicat fonts dels cupaires.

 

Sostre de despesa rècord

Segons ha informat la ministra d’Hisenda, el límit de despesa no financera (el sostre de despesa) assolirà els 198.221 milions d’euros, un 1’1% que l’any passat, fins arribar a una “nova xifra històrica”. María Jesús Montero – que presentarà el detall dels pressupostos en les pròximes setmanes al Congrés dels Diputats - ha demanat als grups de l’oposició que abandonin “la toxicitat política” apel·lant al PP perquè surti del “catastrofisme, el negacionisme i l’obstruccionisme”.