Estupefacció a la seu d'Esquerra Republicana després que el portaveu de JxCat, Albert Batet, hagi fet un toc d'atenció als seus socis de govern pel que fa a la negociació pressupostària i els hagi demanat "responsabilitat" per aprovar-los. "Són esperpèntiques aquestes declaracions", ha replicat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que també ha afegit que "estem en un govern de coalició", tot i que "sembla que a vegades s'oblidi qui en forma part". 

En aquest sentit, Vilalta ha recordat que, malgrat que les negociacions pressupostèries depenen de la Conselleria d'Economia, liderada per Pere Aragonès (ERC), el Govern és una coalició amb JxCat, per la qual cosa no entenen les acusacions dels seus socis. A més, ha defensat la tasca d'Aragonès en l'elaboració dels comptes i també en la seva negociació amb els comuns.

En la roda de premsa d'aquest dilluns, Vilalta també ha reaccionat al fet que els comuns hagin suspès les negociacions amb el Govern perquè a parer seu no hi ha una proposta "creïble". En aquest punt, la portaveu d'ERC ha defensat que les converses amb el grup liderat per Jéssica Albiach han estat sempre "transparents" i "responsables" i ha posat en dubte que els comuns hagin volgut aprovar mai els comptes de la Generalitat. "Potser no hi ha hagut bona fe negociadora i mai no han volgut aprovar-los", ha afegit. Els ha demanat que tornin a la mesa de negociació i facin "contrapropostes". 

ERC, a Pep Andreu: "Haurà de triar"

Per altra banda, i preguntada pel fet que Pep Andreu, alcalde de Montblanc per ERC, hagi entrat a la direcció de la Crida, Vilalta s'ha limitat a dir que "en el moment en que es faci incompatible haurà de decidir". La portaveu dels republicans ha recordat que el partit no permet la doble militància i que considera la Crida un partit polític, tal com està registrat, raó per la qual Andreu "en algun moment s'haurà de decidir" per un dels dos. 

De fet, la direcció republicana i l'alcalde de Montblanc estan en aquests moments en converses per aclarir la nova situació. Malgrat tot, Vilalta ha defensat el "compromís" d'Andreu amb ERC i la seva voluntat de presentar-se a les eleccions municipals d'aquest any sota les seves sigles.

Finalment, la portaveu també ha defensat que els republicans donen suport a la vaga general plantejada pel sindicat Intersindical coincidint amb l'inici del judici.