JxCat ha apel·lat aquest dilluns "a la responsabilitat d'ERC i els comuns" per aprovar els pressupostos. El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha assegurat que veuen amb "preocupació i estupefacció que es posin en perill" els comptes del Govern "per determinats interessos" que asseguren desconèixer.

Aquest cap de setmana ha transcendit que els comuns han decidit aixecar-se de la taula de negociació amb el govern després de setmanes de converses amb el departament del vicepresident Pere Aragonès. En declaracions al faristol del Parlament, Batet ha recordat que la conselleria d'Economia no està en mans de JxCat sinó d'ERC i ha insistit que la predisposició de JxCat és "total" per aprovar els comptes.

El portaveu del grup, que ha començat la seva intervenció recordant que aquesta setmana es compleix un any del ple desconvocat pel president del Parlament, Roger Torrent, en què s'havia d'investir Carles Puigdemont, ha subratllat que malgrat tot JxCat va tirar endavant un govern efectiu. "I a un govern efectiu li correspon uns pressupostos efectius", ha reblat.

De fet, el portaveu del grup de Puigdemont no ha dissimulat en cap moment la voluntat de contraposar l'actitud dels republicans amb la de les seves conselleries. "Nosaltres, des de JxCat ho hem demostrat les darreres setmanes, davant cada problema, una solució", ha assegurat posant com a exemple els acords sobre Taxis, places de Mossos i Bombers o Funció Pública.

Pel que fa les protestes convocades arran del trasllat dels presos, Batet ha assegurat JxCat sempre està al costat de la unitat d'acció "qualsevol mobilització permanent de denúncia és un dels pilars fonamentals". "Donem suport a totes les accions i mobilitzacions", ha assegurat.

El portaveu de JxCat ha insistit en les crides a la unitat de cara a les eleccions municipals i ha posat Barcelona com a exemple de com és d'important aconseguir quedar en les primeres posicions als comicis locals.

En relació a la campanya que impulsa el ministeri d'Exteriors arran del judici de l'1-O, Batet ha advertit que serà el judici més important de la història de Catalunya i ha criticat que el govern espanyol "dediqui diners a falsejar la realitat" d'aquells fets. "Actua el senyor Borrell igual com actuaria un ministre del PP, continuen fent campanyes difamatòries contra Catalunya", ha denunciat.