Esquerra vol aprofitar la nova mobilització independentista d'aquest dimarts en motiu de la Diada per reclamar a Madrid un referèndum pactat. Així, i a tan sols un dia per la manifestació, Esquerra ha fet una crida a la ciutadania a fer una nova demostració massiva als carrers de Barcelona per enviar un nou missatge a la Moncloa de què Catalunya "té tot el dret del món a decidir el seu futur" i que "seguim aquí malgrat la repressió".

En aquest sentit, la portaveu de la formació republicana, Marta Vilalta, ha avisat a president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que després d'aquesta nova manifestació, que esperen que sigui massiva, té dues opcions: seguir fent com Mariano Rajoy o ser com l'exprimer ministre britànic David Cameron, que va permetre el referèndum a Escòcia. 

Per tot això, Vilalta ha interpel·lat Sánchez i li ha demanat que sigui "valent" i que trenqui "la línia repressiva". "Té l'oportunitat de fer-ho diferent i no ser Rajoy. Pot aprofitar-la o desaprofitar-la", ha assegurat Vilalta, que no ha volgut avançar com reaccionarà ERC si el govern espanyol obvia la manifestació d'aquest dimarts.   

Vilalta també ha demanat que la manifestació d'aquest 11-S reuneixi no només als independentistes, sinó també als demòcrates, i que s'emuli així la mobilització del 3 d'octubre en contra la repressió. 

"No renunciem a cap via democràtica"

Sobre les declaracions d'Oriol Junqueras a Tv3, on ha assegurat que no hi ha dreceres al referèndum, Vilalta ha defensat les paraules del president del partit, tot i que ha assegurat que "el dret a l’autodeterminació és irrenunciable" i que "no renunciem a cap via democràtica i pacífica" per aconseguir-ho. Preguntada per si les paraules de Junqueras són una renuncia a la unilateralitat, la portaveu ha denunciat que s'estigui fent reinterpretacions de les paraules d'Oriol Junqueras i que ell no pugui ser a lliure per rebatre-les degut a la seva situació de presó.

En aquest sentit, Vilalta ha defensat que "la millor manera és sempre a través de les urnes", però que no renuncien a "cap via" tot i tenir ara més present "el context que ens ha posat el govern espanyol". "Esquerra Republicana coincideix amb el seu president. Apostem per la via democràtica, per l'acord per posar en pràctica el dret a decidir. Trobarem les condicions necessàries per aconseguir l’objectiu", ha assegurat la portaveu republicana.