El vicepresident Oriol Junqueras ha assegurat que el referèndum sobre la independència “sempre ha estat el nostre escenari, la nostra prioritat” i ha assegurat que no veu "dreceres" per arribar a la independència si no és per la via d’un referèndum. “Depèn de la nostra fortalesa democràtica i aquesta es compta amb vots”, ha afegit, per assegurar que “com més forts siguem, més difícil serà aturar la democràcia”.

En una entrevista, via qüestionari, a Els Matins de TV3, Junqueras ha assegurat que avançar les eleccions no té “cap benefici” i que el que ara cal és “construir una majoria social més àmplia que ens doni més força per aconseguir ser un estat independent”. Així mateix, ha assegurat que no té previst demanar cap “indult” perquè no ha comés cap delicte.

Sobre la celebració de la Diada Nacional, Junqueras ha assegurat que “fer república és treballar per una societat lliure i justa”. “En aquesta societat l’únic que no acceptem es la coacció violenta contra la democràcia”, ha afegit.

Junqueras, que ha considerat que “cal tenir el coratge de parlar clar”, ha insistit que cal admetre “on som i no on ens agradaria ser, i a partir d’aquí construir de nou aprenent dels errors comesos”. “El marc autonòmic és un sostre que ens limita a seguir creixent”, ha insistit per defensar l'objectiu de la independència.

Sentida reivindicació democràtica

Així mateix, Junqueras ha considerat que l’aniversari de l’1 i el 3 d’octubre ha de ser “una sentida reivindicació democràtica, sempre a favor de les urnes, de defensa dels drets civils i polítics i de rebuig radical a la violència”, per recordar que “el 3 d’octubre vam ser més que l’1 d’octubre”, i per això, “és molt important bastir acords a partir dels que érem el 3 d’octubre als carrers de Catalunya”.

Sobre la possibilitat que a Catalunya hi hagi fractura social, Junqueras assegura que no n’hi ha cap, sinó una “voluntat manifesta de fracturar-la”.

No compta amb un "judici just"

Pel que fa al judici contra els líders independentistes, Junqueras ha assenyalat que no han tingut “una instrucció justa” i per tant, tampoc no tindran “un judici just”. En tot cas, ha volgut deixar clar que tant ell com la resta de la cúpula independentista són “innocents dels delictes que ens jutgen i estem orgullosos d’haver posat les urnes tal i com demanava la gent”.

Per tot plegat, ha assenyalat que la seva intenció és “demanar l’absolució”, però que si hi ha concemna no demanarà l’indult. “No tinc previst un indult perquè considero que no sóc culpable de cap delicte”, ha reblat.