Com cada any, Felip VI ja ha arribat a Mallorca on passa la primera part de les seves vacances tot i que amb alguns actes programats a l'agenda. Entre aquests destaca la recepció a Marivent en el que la intenció de la Casa Reial és obrir les portes d'aquest palau mallorquí als representants de la societat civil balear. Fins ara, aquesta cita tenia lloc al Palau de l'Almudaina, però enguany s'ha optat per canviar d'emplaçament, un motiu més perquè molts dels representants dels partits d'esquerres de les Illes hagin optat per rebutjar la invitació, tal com han anunciat via Twitter, plantant de nou el Monarca, que cada any passa menys temps a l'illa. 

Polèmica per l'ús de Marivent  

Cal tenir en compte que el fet que els monarques i la família de Felip VI, especialment la seva mare Sofia allarga tot el que pot la seva estada a Mallorca a diferència de la seva nora Letícia, utilitzin el palau de Marivent com a residència estival és quelcom que no agrada a bona part de la societat mallorquina. Ja fa gairebé 50 anys que la Diputació de Mallorca va cedir a la Família Reial el seu ús. Ara per ara, el propietari de la mansió és l'Autonomia i tot i que alguns partits facin pressió perquè aquest palau torni a ser d'ús públic i mallorquins i visitants puguin entrar-hi, només una renuncia de la Casa Reial faria que tot plegat fos possible. Mentrestant, l'aprofiten per fer-hi la seva recepció, quelcom que els seus seguidors veuen com un gest d'obertura i d'altres una provocació. El PSOE no s'ha afegit a aquestes crítiques i alguns dels seus dirigents s'han reunit amb el Cap d'Estat durant aquests últims dies. 

Unides Podem, contra el Rei

Una de les primeres que ha confirmat via xarxes que no hi assistirà és Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca. En nom del seu partit, Podem, ha publicat una piulada amb la invitació, assegurant que la rebutgen perquè "diem no a la corrupció. Perquè la ciutadania mereix una investigació sobre el rei Juan Carlos. Perquè volem Marivent per la gent de Mallorca. Perquè volem triar. Perquè som republicanes". 

També des de Podem, el conseller de la mateixa institució, Ivan Sevillano també ha anunciat la seva no assistència a les xarxes, on en castellà s'ha expressat així: "Que en ple segle XXI alguns vulguin que rendim homenatge a un cap d'estat, escollit per fecundació és vergonyós i diu molt de la nostra democràcia. Més vergonyós reconèixer a un senyor el pare del qual encara no ha donat explicacions dels seus tripijocs. Per suposat que no assistiré". 

Magdalena Gelabert, portaveu del partit al Consell de Mallorca s'ha explicat en la mateixa línia que el seu company: "Davant l'anacronia, la impunitat i l'estructura corrupta que representa la monarquia, dia 4 no em trobareu a la recepció de la Casa Reial.  Admetre que fer de Rei ve per bressol és el mateix que admetre que ser pobre també ens ve de naixement. Salut i república.

Regidores de l'Ajuntament de Palma

Des de l'Ajuntament de Palma, la regidora de Més, Neus Truyol també ha estat clara a l'hora de anunciar la seva absència. "No, gràcies. Declin la convidada de la Casa Reial, per la meva profunda convicció republicana. Un cap d'estat triat per genètica i no per voluntat popular, no és acceptable. Treballam per una societat sense privilegis. Marivent pel poble.