Us presentem tres dels principals candidats d'Esplugues per a aquestes eleccions. Entre ells, l'actual alcaldessa socialista, Pilar Díaz, que no va poder obtenir la majoria absoluta en l'anterior legislatura per un regidor (es va quedar amb 10). També coneixem les propostes del candidat de Ciutadans, Julio Roldán, i Oriol Torras, d'Esquerra. Escolta el Confidencial on és interessant saber, sobretot, quina és la política de pactes de tots ells i els plens més complicats que recorden. En aquest punt coincideixen amb el dia que la Guardia Civil va venir a Esplugues per detenir el jove Adrià Carrasco, membre del CDR Esplugues acusat de rebel·lió i sedició. Actualment Carrasco es troba exiliat a Brussel·les.

Mobilitat

L'alcaldessa socialista Pilar Díaz celebra la bona entesa amb el govern de la Generalitat en els darrers temps per fer realiat el projecte més essencial en mobilitat: el metro a Esplugues. La inversió és de 180 milions d'euros i es perllongaria la línia 3 amb dues parades. També hi ha altres formes de mobilitat que preocupen i ocupen a Díaz i la resta de candidats. Objectiu comú entre tots: trobar la convivència de totes les formes de transport, incloent els patinets elèctrics. Oriol Torras, d'ERC, advoca per "acabar les obres del carril bici que uneix amb Barcelona". Esquerra i PSC reclamen a l'Ajuntament de Barcelona que acabi la seva part per tal de poder unir els dos municipis en condicions. Actualment hi ha 300.000 usuaris d'aquet carril que connecta amb la Diagonal, però les deficiències del sol en el terreny barceloní es fan evidents.

Serveis públics

Julio Roldán ens sorprèn amb la seva resposta. El candidat de Ciutadans no senyala el que li manca a Esplugues sinó el que no li fa falta, com és un tanatori. Les respostes dels altres dos entrevistats ens sorprenen menys. Díaz s'ha fixat millorar l'administració digital del consistori i augmentar el nivell de transparència. Torras vol activar els serveis que facin falta per deixar de ser "una ciutat dormitori que equivocadament s'ha volgut fer residencial".

Cultura

En aquet apartat hi ha un tema de comú acord a solucionar: l'espai de Cal Suís. El passat 15 de març, un incendi va cremar la planta baixa d'aquesta masia del barri de Finestrelles. Cal Suís era un centre autogestionat pels veïns, amb activitats i agenda pròpia, però de propietat municipal. El foc ha obert malestar i molts interrogants: a dia d'avui encara se'n desconeixen les causes i el futur del centre no se sap. A tot això, des de Ciutadans reclamen més transparència en les causes d'aquet incendi i consideren que fins ara "estava ocupat".

Habitatge

El govern de la Generalitat va engegar l'any 2009 el projecte de l'ARE Montesa. Una àrea residencial estratègica per proporcionar la construcció i comercialització de vivenda assequible. És el gran projecte en habitatge del Baix Llobregat que també inclourà equipaments i es destinarà el 50% a vivenda protegida. Novament, la candidata socialista i fins ara alcaldessa d'Esplugues, subratlla les bones converses que s'han anat succeint amb la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. Un projecte que contrasta amb el retrat actual que en fa Oriol Torras d'ERC, que qualifica de "dramàtica" la situació d'habitatge del municipi. Torras aposta per crear una immobiliària pública que faci competència al sector privat. I Ciutadans va per la vida d'utilitzar diferents recursos que afavoreixin l'accés per tothom.

Les frases dels candidats

Oriol Torras (ERC): "Aquest ajuntament ha treballat per fer d'Esplugues una ciutat dormitori i equivocadament ho han aconseguit"

Julio Roldán (Cs): "Amb l'incendi de Cal Suís s'ha descobert que hi ha gent que l'estava ocupant"

Julio Roldán (Cs): "Les festes majors haurien de ser més plurals i vigilar perquè no es doni cap visió independentista"

Pilar Díaz (PSC): "En habitatge, tenim la confiança i l'esperança dipositades en l'ARE Montesa"

Oriol Torras (ERC): "Estic de lloguer pagant 750 euros per 40 metres quadrats i em sento afortunat, és dramàtic"