Que Isabel Díaz Ayuso ha tingut una bona mestra en Esperanza Aguirre ningú no ho posa en dubte. Per això no sorprèn la satisfacció de l'expresidenta madrilenya davant la victòria aclaparadora de la seva alumna a les eleccions d'aquest 4 de maig. Però els resultats del PP als comicis a la Comunitat de Madrid han servit a Esperanza Aguirre per alguna cosa més: per carregar un cop més contra l'estratègia política de Pablo Casado, que a parer seu ha perdut pistonada amb el pretès viratge al centre. El que li cal a la direcció del PP és prendre nota del discurs amb què ha guanyat les eleccions Isabel Díaz Ayuso i apostar per donar la "batalla ideològica" sense arrugar-se davant "els gurús de l'esquerra que imposen la correcció política".

"Perquè la dreta, el centredreta, pugui triomfar i governar Espanya, fa falta defensar amb convicció els principis i els valors en els quals creiem, que és el que ha fet Ayuso", ha afirmat la lideressa en declaracions a La 2. Aguirre ha criticat el "gir al centre" fet a la tardor per Pablo Casado per atreure votants de Ciutadans, una maniobra que al seu entendre no va tenir cap resultat a les eleccions del 14-F a Catalunya, encara que sí que n'haurà rascat ara a Madrid, on la formació taronja ha quedat fora de l'Assemblea de Madrid i ha perdut mig milió de vots.

cayetana alvarez toledo  congrés Pool Europa Press

Cayetana Álvarez de Toledo amb Plablo Casado al Congrés, quan encara era portaveu / Pool Europa Press

Cayetana i Vox

Esperanza Aguirre ha carregat contra el canvi d'estratègia de Casado, especialment pel cessament de Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu al Congrés dels Diputats, els "atacs personals" al líder de Vox, Santiago Abascal, durant el debat de la moció de censura a Pedro Sánchez, i una "lamentable" entrevista a RAC1 en la qual Casado va lamentar les càrregues policials durant el referèndum unilateral de l'1-O.

Tot i les crítiques, Aguirre es mostra convençuda que el líder del PP tornarà al bon camí. "Estic absolutament convençuda que a partir d'ara, no només Pablo Casado, sinó tot el PP defensarà les nostres idees. I això vol dir donar la batalla ideològica i cultural, que és el que ha fet Isabel Díaz Ayuso, i per això ha obtingut aquesta victòria tan impressionant".

En defensa de Vox

L'expresidenta madrilenya ha deplorat que es titlli d'"extrema dreta" Vox, partit que ha defensat com un partit molt més constitucionalista que els "comunistes" d'Unidas Podemos. "Com ha de ser feixista un partit que defensa la Constitució?", ha exclamat en parlar de la formació que lidera Santiago Abascal. Quan a la proposta de Vox de suprimir les autonomies, que ella no comparteix, ha apuntat que té cabuda dins de la Carta Magna, perquè "les autonomies no són obligatòries".

Per contra, ha reivindicat que al govern de coalició PSOE i Unidas Podemos se l'anomeni "govern del Front Popular", emulant el nom de la coalició d'esquerres que va guanyar les últimes eleccions a Espanya el 1936 abans del cop d'estat que va desencadenar la Guerra Civil. "Què té de mal Front Popular? És el que són: el front popular amb el suport dels bilduetarrres, els independentistes i els comunistes de tota mena", ha conclòs.

Imatge principal, Esperanza Aguirre, que ara presenta el seu llibre 'Sin complejos', amb Isabel Díaz Ayuso  / Efe