Aquest diumenge la Constitució espanyola ha celebrat 42 anys i, segons una enquesta, si ara es fes un referèndum un 64,2% dels espanyols estaria d'acord en introduir canvis a la Carta Magna. El sondeig, que l'ha fet NC Report per La Razón, indica que només un 28,5% d'espanyols està rotundament en contra d'introduir modificacions al text.

L'enquesta apunta que com més jove és la persona preguntada sobre la seva opinió de la Constitució aprovada el 1978, més partidària es mostra de renovar el text. Un 71,1% dels enquestat d'entre 18 i 34 anys aprovaria modificar el text.

Enquesta constitució La Razón

Gràfics elaborats per La Razón

El percentatge de partidaris de modificar-lo disminueix al 56,3% entre els majors de 55 anys.

"Mal moment" per introduir canvis

Tot i el suport majoritari a la necessitat d'introduir canvis, la majoria de preguntats creu que ara no és un bon moment per portar aquests canvis a la pràctica ni per obrir aquest debat. Un 64,5 per cent dels enquestats creu que ara no és un bon moment per modificar la Constitució.

D'altra banda, el 31,2% sí que veuria amb bons ulls tornar a portar al debat polític la modificació del text. 

El 60,1% enquestats per La Razón també lamenten que el líder de Podemos i vicepresident del govern de coalició, Pablo Iglesias, vol "derrocar el model constitucional de 1978". Per contra, un 31,8% nega que aquestes siguin les intencions d'Iglesias.

El model territorial

Sobre el model territorial, un 53,1% es manifesta en contra d'augmentar l'autogovern de les comunitats autònomes. Si més no, entre els menors de 34 anys, el 50% sí que estaria a favor de donar més autogovern. Entre els majors de 55 aquesta opció només agrada al 32,2 per cent.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar aquest dissabte la "vigència" i la "fortalesa" de la Constitució. En una breu atenció a la premsa sense admetre preguntes, Sánchez va subratllar que "sobren els arguments" per celebrar aquest 6 de desembre però va assenyalar especialment dos motius. Per un cantó, va assegurar que la Constitució ha permès "salvar vides" gràcies a l'aplicació de l'estat d'alarma, mentre que va aplaudir que recentment s'hagin aprovat els pressupostos generals. Per últim, el president espanyol va instar tots els actors polítics a "complir tots els dies de l'any, tots i cadascun dels articles de la Constitució".