El discurs d’Ernest Maragall com a president de la Mesa d’Edat del Parlament de Catalunya, en què ha lamentat l'absència del president Carles Puigdemont i del vicepresident Oriol Junqueras, així com tots els consellers empresonats o exiliats i ha denunciat l'aplicació "il·legítima" de l'article 155 de la Constitució, no ha agradat a l’espanyolisme, que a més de criticar que hagi aprofitat el seu rol, en principi purament tècnic, de diputat de més edat per fer un discurs de contingut polític, ha carregat durament contra el contingut del seu parlament. De fet, la líder de Ciutadans l’ha acusat d’haver fet un “míting d’ERC".

Poc després alguns dels comentaris que han circulat per Twitter han arribat a afirmar que Ernest Maragall hauria utilitzat el seu germà i expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, per aconseguir vots.

També hi ha hagut comentaris sobre la seva edat —precisament la raó per la qual ha pogut fer el discurs.

I d’altres han fet menció de la denúncia de la corrupció, el cèlebre 3%, per part de Pasqual Maragall.

 

De Jòdar i Beiras com a precedents

Amb tot, no és el primer cop que el membre més gran d’un Parlament, en funcions de president de la Mesa d’Edat, aprofita la sessió inicial per fer un discurs d’obertura més enllà del seu paper purament tècnic. Ja ho va fer el 2015 Julià de Jòdar en l’inici de l’anterior legislatura i anteriorment, el 2012, també ho va fer, al parlament gallec, Xosé Manuel Beiras.