El president de la Mesa d'Edat de Parlament, Ernest Maragall, que ha presidit la cambra en l'inici del ple de constitució, ha volgut començar el seu discurs recordant els presos i els exiliats. Així, Maragall ha denunciat que en la primera sessió plenària del nou curs polític la bancada del Govern estigués buida.

En aquests sentit, ha volgut recordar l'absència del president Carles Puigdemont i del vicepresident Oriol Junqueras, així com tots els consellers empresonats o exiliats. Maragall també ha denunciat l'aplicació "il·legítima" de l'article 155 de la Constitució i ha criticat la falta voluntat de diàleg del govern espanyol. "L'Estat espanyol no sap guanyar, sap derrotar", ha sentenciat.

El diputat d'ERC ha aprofitat també el discurs d'inici del ple per recordar l'esperit del referèndum de l'1 d'octubre. "La ciutadania es va fer mestra del seu destí", ha assegurat, tot afegint que tot i que el TC hagi anul·lat la comissió d'investigació mai no ho "podrà esborrar de la nostra memòria col·lectiva". "Aquest país serà sempre nostre", ha conclòs. 

Maragall, que s'ha mostrat indignat per la situació política i per les "agressions que cada dia vivim", també ha volgut recordar moments de la història de Catalunya, com l'afusellament de Lluís Companys, el retorn de Josep Tarradellas o l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia el 2006. 

El diputat republicà, en ser el membre electe de més edat del nou Parlament, ha presidit la Mesa d'Edat, juntament amb els dos més joves. Aquest és un procediment que s'utilitza per escollir els nous membres de la Mesa en el primer ple de la nova legislatura.

En l'anterior inici de legislatura, el diputat de la CUP Julià de Jodar, que en aquella ocasió era el membre electe de més gran, també va fer un discurs molt polític com a president de la Mesa d'Edat.