Els EUA, el Regne Unit, França, Alemanya i Itàlia superen Espanya en el nombre d'universitats que ensenyen català. Així ho ha posat de manifest el Govern català, que destaca que més de 150 universitats i centres d’arreu del món ensenyen el català.

Descomptant les universitats de Catalunya, en què es dona per suposat l’aprenentatge de català, Espanya només compta amb 10 universitats que ensenyen la llengua catalana. Estats Units, en canvi, compta amb 23 centres que ensenyen el català; França i Regne Unit, 21 cadascun; Alemanya, 20; i Itàlia, 13. Canadà i Argentina segueixen Espanya amb quatre universitats amb docència en català. 

Entre les universitats que ofereixen l'ensenyament de la llengua catalana a Espanya es troben la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) o la Universitat de Salamanca, entre d’altres. A nivell internacional, destaquen les prestigioses Universitat Harvard, Universitat de Columbia, Universitat Sorbona de París, i Universitat de Cambridge i Oxford.

Uns 6.000 estudiants segueixen cursos de llengua i literatura de català en més de 150 universitats d’arreu del món, segons dades de l'Institut Ramon Llull.