El ministeri d’Exteriors ha reaccionat a l’aprovació de l’informe del Consell d’Europa que exigeix a l'Estat espanyol l'alliberament dels presos polítics i la retirada de les euroordres contra els exiliats independentistes. En un comunicat publicat a la seva pàgina web titllen d’"incoherents" diverses de les recomanacions del Consell d’Europa que qüestionen la llibertat d’expressió dels presos polítics a Espanya”.

Concretament, el ministeri que dirigeix Arancha González Laya rebutja les "recomanacions que insten a l'Executiu a detenir processos judicials i extradicions pendents", ja que consideren que "xoca amb el respecte al principi de separació de poders. En aquest sentit, remarquen que per part de l'executiu es manté "el refús general a l'informe", malgrat celebrar "els polítics independentistes van actuar al marge de la Constitució i de la legalitat, el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació". 

Rebuig a ser comprats amb Turquia 

En aquest sentit, subratllen que el treball ha avançat cap a posicions molt "més matisades i respectuoses amb l'Estat de dret d'Espanya" durant les darreres setmanes, però subratllen que és injust tractar els casos espanyols i turcs de manera conjunta. "Persisteix el vici d'origen de tractar els casos d'Espanya i de Turquia de manera conjunta, i de presumir que els líders catalans independentistes van poder ser processats per expressar les seves idees", subratllen.

Reclamen reconeixement a la proposta d'indults

Així mateix, Exteriors treu pit i posen en relleu la proposta d'indults, que ha de ser aprovada demà al Consell de Ministres. "Diverses de les recomanacions formen part de la política dissenyada pel Govern des de fa temps per trobar una via que permeti el retrobament entre catalans i entre els catalans independentistes i la resta dels espanyols, com són l'obertura del diàleg o la concessió d'indults".

Aprovat després d'un tens debat

L'informe Haurien de ser perseguits els polítics per les declaracions fetes en l'exercici dels seu mandat? ha estat aprovat aquesta tarda en el sí del Consell d'Europa per  70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions després d'un tens debat i d'una votació en què s'han rebutjat una rere l'altra les esmenes impulsades pels diputats espanyols que intentaven rebaixar alguns dels punts clau.

 

 

Imatge principal,  Arancha González Laya ministra d'exterios / EuropaPress