Ahir, el nou Partit Popular presidit per Alberto Núñez-Fejóo sorprenia a tothom amb unes declaracions del coordinador general del partit, Elía Bendodo, en què reconeixia que Espanya "és un estat plurinacional", trencant amb el que tradicionalment havia defensat l'espanyola. Aquest plot twist ha durat menys de 24 hores, ja que el gallec ha frisat a corregir Bendodo després de les seves paraules, les quals ha titllat d'"error". "El que és Espanya ve definit per la nostra història des de fa 500 anys, i Espanya està molt ben descrita a l'article 2 de la Constitució, que garanteix la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats que la integren". Ahir, l'andalús Bendodo ja va matisar les seves paraules, diferenciat entre "nació i nacionalitat". Davant tota la polèmica generada, Feijóo ha volgut tancar ràpidament el tema: "És evident que Espanya no és un estat plurinacional, és una obvietat, i el debat no existeix, i si es vol aprofitar un error, endavant, però ha estat rectificat", ha dit.

Les paraules del coordinador general dels populars han aixecat molta polseguera. El portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, ha considerat que el PP d'Alberto Núñez Feijóo està immers en un "camí lamentable" de cessions al nacionalisme després d'assumir que l'Estat és plurinacional. Bal ha criticat que Feijóo parles de "nacionalitat catalana" en la seva visita al país i que ara el nombre 3 del partit hagi assumit també la idea de la plurinacionalitat. Per la seva part, el líder de Vox, Santiago Abascal, lamentava que el PP demostra amb aquestes paraules "tenir poca fe en la nació", traslladant la seva "gran preocupació" perquè suposa, segons el seu criteri, que no és capaç de defensar "ni les nostres fronteres ni els drets i les llibertats dels espanyols".

Missatge d'"espanyolitat" 

Per altra banda, Feijóo també ha restat importància a les gravacions que ha posat al descobert El País entre l'exnúmero dos del PP, Maria Dolores de Cospedal, i l'excomissari Villarejo, així com les que va mantenir l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre amb l'expolicia."El nostre partit és respectuós amb l'estat de dret i amb les investigacions judicials. Si es vol treure a col·lació gravacions de fa una dècada, tothom està en el seu dret, però la nostra posició és coneguda: seguirem essent respectuosos amb les investigacions i les decisions judicials que afectin el PP, altres partits o altres institucions". Feijóo ha fet aquestes manifestacions des de Ceuta, on ha volgut llançat un "missatge d'espanyolitat" i de defensa de la integritat territorial de l'Estat coincidint amb el primer aniversari de l'assalt massiu dels passos fronterers. El líder del PP ha reclamat un reforçament de les plantilles de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i impulsar la col·laboració amb les autoritats marroquines.