El Ministeri de l'Interior ha confirmat que ja va avançar aquest dimecres el titular d'Exteriors, José Manuel Albares. Els passos fronterers terrestres que hi ha a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla amb el Marroc es reobriran el dimarts 17 de maig. Amb aquest acte, es confirma que la crisi diplomàtica amb el país alauí es tanca. Les fronteres havien estat tancades durant dos anys i dos mesos, coincidint amb la pandèmia del coronavirus. L'anunci l'ha fet Fernando Grande-Marlaska, titular d'Interior, en el marc del 178è aniversari de la Guàrdia Civil. Aquesta reobertura es farà de manera gradual a partir de la mitjanit del 17 de maig. Els passos que s'obriran seran el d'El Tarajal (Ceuta) i el de Beni Enzar (Melilla) per als ciutadans i residents de la Unió Europea i també per a aquelles persones que tinguin autorització per circular a l'espai Schengen.

La segona fase de la reobertura es materialitzarà el 31 de maig, en què s'ampliarà el volum de persones que poden entrar a Espanya: hi podran accedir els treballadors transfronterers legalment reconeguts, així com els que tinguin un visat específic per a les dues ciutats autònomes. Marlaska detalla que aquest pas "s'emmarca en el full de ruta" acordat entre Pedro Sánchez i el rei del Marroc en la darrera trobada que va tenir lloc al país alauí. En un document que ambdós van signar al final de la reunió, els dos estats es van comprometre a obrir de nou les fronteres de manera "gradual, ordenada i amb totes les garanties de seguretat i sanitàries". En paral·lel, el ministre de l'Interior ha assenyalat que segueixen treballant en l'habilitació per a què circulin per aquests passos "la resta de persones susceptibles de transitar-hi, i també les mercaderies".

Reforç policial

Ara bé, la reobertura d'aquestes fronteres anirà acompanyada d'un reforç dels agents policials que hi haurà a Ceuta i Melilla. Marlaska ha detallat que es mobilitzaran efectius de la Unitat d'Intervenció Policial. En relació amb els protocols sanitaris relatius al coronavirus, el titular d'Interior sosté que es mantenen els que s'efectuaven fins ara "a tots els col·lectius tal com vagin entrant". Hauran de fer-ho amb el certificat o passaport covid o bé amb el certificat de recuperació, que acredita que la persona ha superat la malaltia en els darrers mesos.

L'acord a Rabat

El 7 d'abril, Sánchez visitava el Marroc per oficialitzar la seva cessió al Marroc davant el rei Mohammed VI. Espanya ha virat en la seva posició sobre el Sàhara Occidental i ara aposta per "la iniciativa d'autonomia marroquina": la consideren "la base més seriosa, realista i creïble per a resoldre" les diferències. Després de la reunió entre les autoritats espanyoles i marroquines, Sánchez i Mohammed VI van signar un document que segellava aquest acord. A la declaració conjunta, constava que es restablirien "immediatament i gradualment" les connexions marítimes i de passatgers fins a l'obertura de totes les freqüències. Així doncs, s'incloïa una "normalització de la circulació de les persones de manera ordenada". El que no hi figurava, però, era un punt sobre la necessitat de garantir la integritat territorial i la sobirania.