L'Índex de Percepció de la Corrupció (IPC) 2022, publicat aquest dimarts per Transparency International, mostra que Espanya no avança en els seus esforços de prevenció i lluita contra la corrupció, baixant de nou un punt respecte a l'any passat i obtenint una puntuació de 60/100. En concret ocupa el lloc 35 entre els 180 països que s'integren en aquesta classificació mundial, juntament amb Botswana, Cabo Verde i Saint Vincent i les Grenadines, i es manté el 14 entre els 27 estats membres de la UE, dos punts per sota de Portugal i Lituània (62/100). L'ONG, que ha fet públic aquest dimarts el seu informe, assenyala que una diferència d'un punt d'un any a l'altre no és "estadísticament significatiu", però adverteix que una caiguda per segon any consecutiu és un "clar senyal de risc i perill de continuar descendint".

Transparència Internacional considera que això posa de manifest que a Espanya "segueix latent" un nivell de factors que incideixen en el funcionament de les institucions democràtiques i eleven, per tant, el "risc de corrupció". En aquest sentit, explica que Espanya s'ha vist afectada en els paràmetres mesurats en el Global Risks Report 2022, del Fòrum Econòmic Mundial (WEF-GRR), perquè li ha donat una pitjor puntuació en la categoria de pagaments irregulars en serveis públics, exportacions i importacions i decisions judicials en casos de corrupció.

Falta de transparència dels diputats

D'altra banda, crida l'atenció sobre el fet que, malgrat que Espanya disposa el Codi de Conducta de les Corts Generals, més de la meitat dels parlamentaris no publiquen les seves agendes institucionals i les que es publiquen "contenen informació absolutament desigual". També destaca la inexistència de transparència de les reunions que mantenen, aspectes tots ells que, en el seu conjunt, incideixen "en la capacitat d'Espanya de continuar avançant en matèria anticorrupció", afegeix.

La presidenta de Transparència Internacional Espanya, Silvina Bacigalupo, atribueix l'empitjorament en un punt al rànquing de corrupció a les "demores" per tirar endavant reformes legals necessàries i que han passat factura al nostre país. Per això, fa una crida al Congrés perquè no es retardi més en tirar endavant les lleis destinades a prevenir la corrupció, i perquè reforci la transparència i la rendició de comptes.

Els països menys corruptes

Amb una puntuació mitjana de 66 sobre 100, Europa Occidental i la Unió Europea torna a ser la regió més ben valorada a l'Índex de Percepció de la Corrupció (IPC). Tanmateix, també assegura que el progrés i les millores s'han estancat en la majoria dels països durant més d'una dècada. Dels 31 països de la regió, només sis han millorat la seva puntuació, mentre que set l'han empitjorat.

Els països que lideren les bones pràctiques són Dinamarca (90/100), Finlàndia (87/100), Noruega (84/100), Islàndia (74/100) i Suècia (83/100) i els que han obtingut pitjors resultats són Romania (46/100), Bulgària (43/100) i Hongria (42/100). L'informe destaca també que deu països han registrat la puntuació més baixa de la seva història, entre ells el Regne Unit (73/100), que ha baixat cinc punts des de l'any passat.