L'expresident de la Generalitat del País Valencià Francisco Camps ha denunciat aquest dilluns a les portes de ser jutjat pel cas Gürtel una "persecució ferotge" de la Fiscalia Anticorrupció i els seus "pactes secrets i obscens" i ha assegurat: "No temo absolutament res". "Mai no he temut res que tingui veure amb tot el que durant aquests anys ha estat una persecució ferotge de la Fiscalia Anticorrupció", ha subratllat en declaracions als periodistes abans de ser jutjat a l'Audiència Nacional per la presumpta adjudicació irregular a la trama Gürtel del muntatge d'un expositor de Fitur el 2009, després que el tribunal suspengués la setmana passada l'inici del judici.

La Fiscalia demana dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació per a Camps, que ha tornat a carregar durament contra l'actual president de la Generalitat, Ximo Puig, per perseguir-lo també de manera "ferotge" i l'ha instat a ser "valent" per posar-se davant dels mitjans de comunicació i donar explicacions. L'expresident i exlíder del PP al País Valencià ha denunciat els "pactes secrets i obscens" de la Fiscalia Anticorrupció amb algunes persones i ha insistit que és una obscenitat que el Ministeri Públic "busqui persones per intentar inculpar-ne d'altres a canvi de rebaixes en les exorbitants peticions de condemna que es demanen moltes vegades".

francisco camps audiència nacional efe
Francisco Camps, abans d'ésser jutjat / Foto: EFE

El que engega aquest dilluns serà el seu segon judici per la Gürtel (el primer, conegut com el de "els vestits" i en el que va acabar absolt, el va portar a dimitir el 2011) i, segons ha dit, l'afronta sense cap temor. Juntament amb ell seran jutjades més d'una vintena de persones, inclosos alguns ex alts càrrecs del govern valencià i també el considerat capitost de la xarxa, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo, i el responsable de les empreses a València, Álvaro Pérez, el Bigotes.

Els acords amb la Fiscalia

Aquests tres últims formen part de la desena d'acusats que han reconegut els fets després d'arribar a un acord amb la Fiscalia a la recerca de reduccions en les seves peticions de condemna; també ho han fet ex alts càrrecs de la Generalitat com Silvia Caballer, Vicente Farnós, Enrique Navarro o Enrique Bort. Anticorrupció sosté que les empreses de Gürtel es van assentar al País Valencià el 2003 per "aprofitar les possibilitats de negoci que els va oferir" Camps i "una posició avantatjosa en la convocatòria i adjudicació de contractes públics".

També afirma que, en el cas de Fitur 2009, l'adjudicació es va produir per "acontentar" la trama pel deute que tenia Orange Market amb el PP per l'organització d'actes del partit i que altres acusats es van concertar amb l'expresident perquè "disposés el necessari perquè el contracte" fos per a aquesta mercantil.