La qualificació d'Espanya a l'Índex de Percepció de la Corrupció (IPC) 2021, que publica avui Transparency International (TU), ha suposat la baixada d'un punt en relació amb l'any passat. Amb aquesta qualificació, Espanya ocupa la posició 34/180 del rànquing global de l'IPC, juntament amb Lituània. Això suposa un descens de dos llocs respecte del IPC2020. D'altra banda, Espanya s'ubica al lloc número 14/27 de la Unió Europea, baixant, així mateix, dues posicions respecte l'any passat.

D'acord amb la metodologia utilitzada en l'IPC, una diferència d'un punt en un any, reflecteix que continua latent a Espanya un nivell de corrupció que incideix en el bon funcionament de les institucions democràtiques, i que requereix una crida a l'acció a les autoritats públiques, al sector privat i a la societat civil. A nivell comparatiu, l'informe reflecteix que Espanya ha empitjorat en relació amb diversos països amb els quals compartia una puntuació i posició similar en edicions anteriors.

Així, alguns dels països que el 2020 se situaven per sota d'Espanya en el rànquing (Portugal, Lituània, Corea del Sud), ara superen l'Estat, i aquells que tenien puntuacions superiors però que tanmateix es trobaven propers en el rànquing, aquest any s'han allunyat (Barbados, Bahames, Qatar). Finalment, aquells països que es trobaven molt per sota de la posició espanyola, han reduït la seva diferència significativament (Israel, Letònia, Saint Vincent i les Grenadines, Cap Verd), quedant ara molt a prop d'Espanya.

Lluny de tenir bona imatge

En el context de la Unió Europea, i també a nivell comparatiu, Espanya ha estat avançada per dos països amb els quals sempre ha mantingut una relació semblant: Lituània i Portugal. En qualsevol cas, Transparency International España considera que una economia com l'espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món, no hauria d'estar per sota dels 70 punts a l'Índex de Percepció si vol mantenir la seva imatge i competitivitat. Per això, aquest any TU-Espanya assenyala una vegada més que reduir la corrupció és fonamental per garantir la integritat política i el bon funcionament de les institucions democràtiques.

La pandèmia

El combat contra la corrupció ha quedat pràcticament estancat en l'última dècada i gairebé el 90% dels països no registra avenços, segons aquest últim informe, que situa Dinamarca, Finlàndia i Nova Zelanda al capdavant d'aquesta estratègia. L'ONG alerta a més que si els governs continuen utilitzant la pandèmia de covid-19 per erosionar els drets humans i la democràcia, la corrupció podria empitjorar a més velocitat. "Molts països han utilitzat la pandèmia com una excusa per retallar llibertats bàsiques i esquivar el sistema de pesos i contrapesos", denuncia l'informe de l'organització, amb seu a Berlín.

Drets humans contra la corrupció

L'informe denuncia que "la complaença en la lluita contra la corrupció dona peu a violacions de drets humans de més gravetat i soscava la democràcia, fent detonar així una espiral viciosa." L'erosió dels drets i llibertats i el debilitament de la democràcia són el caldo de cultiu per a l'avenç de l'autoritarisme, el que contribueix encara més a augmentar la corrupció. Dels 23 països que han empitjorat significativament la seva classificació en aquests últims deu anys, 19 també han perdut punts en qüestió de llibertats civils. L'ONG apressa al seu informe els governs a complir els seus compromisos en la lluita contra la corrupció i el respecte als drets humans, i crida a la població del món sencer a unir-se i exigir el canvi. "Serà el poder dels educadors, emprenedors, estudiants i persones comunes de tots àmbits el que aconseguirà que els poderosos retin comptes", conclou el director general Daniel Eriksson.