Hi ha preocupació al govern de Pedro Sánchez per l’impacte que pot tenir la imminent sentència del judici al procés. Davant d’això, Espanya Global ha posat en marxa una campanya internacional a 215 ambaixades espanyoles que lloa els valors democràtics d’Espanya. La campanya porta el títol “La Democràcia es toca”.

Espanya Global, comandada per la secretaria d’estat, Irene Lozano, ha posat especial incidència en les ambaixades europees, que coneixen de primera mà el que ha passat a Catalunya gràcies a la tasca diplomàtica del Govern. És per això que a les delegacions europees ja s’organitzen des d’aquesta setmana projeccions de vídeos i col·loquis per neutralitzar el discurs independentista i en previsió del que hi haurà un cop es faci pública la sentència.

L’objectiu de la campanya és destacar els valor de la democràcia a Espanya com ara la llibertat d’expressió, el feminisme o la diversitat, i millorar la reputació internacional de país, segons asseguren fonts d’Espanya Global.  

Aquesta setmana ja s'ha començat a distribuir un dels quatre vídeos de la campanya “La democràcia es toca”. La cinta, sobre la llibertat d’expressió, està protagonitzada per la periodista d’El Mundo Lucía Méndez i l’escriptora basca Gabriela Ybarra que, en el context del terrorisme d’ETA, lloen la fortalesa de l’Estat en la defensa de la llibertat d’expressió.

Mentre l’escriptora assegura que “si vols un nacionalisme, hi ha uns camins legals per lluitar per ell”, la periodista Lucía Méndez sosté que a l’Estat espanyol “la democràcia i les lleis ens emparen a tots, no només als que respecten les lleis sinó als que no les respecten” i afegeix que “pots voler destruir la democràcia i aquesta democràcia no et ficarà a la presó per això”.

Aquest vídeo, com altres tres de la campanya, han estat traduïts a l’anglès, el francès i l’italià, i són el punt de partida del debats organitzats per les ambaixades, en els quals participen professors, periodistes, analistes i diplomàtics.

Ja s’han celebrat debats a Tallin (Estònia) i Estocolm (Suècia). La setmana que ve se celebraran a Luxemburg, Londres, Dublín i Roma.

Amb tot, el desplegament diplomàtic de Lozano, no està tenint els fruits desitjats com va quedar demostrat en la reunió del passat 19 de setembre amb els senadors francesos on els retrets de la secretària d’estat a "campanyes d'informació errònia" dels independentistes va topar amb uns senadors molt informats.