La feina de la secretària d'Estat de la Espanya Global, Irene Lozano, per neutralitzar el discurs dels independentistes catalans al món no sempre és fàcil. I la reunió el passat 19 de setembre amb els senadors francesos de la comissió d'Institucions Europees en va ser un clar exemple. Els retrets de Lozano contra el que va descriure com a "campanyes d'informació errònia" dels independentistes va ensopegar amb uns senadors molt informats sobre la situació, un dels quals no va dubtar a replicar les seves paraules fins protagonitzar algun tens estira-i-arronsa, segons es desprèn de l'acta de la reunió, consultada per El Nacional.

La reunió se celebrava després que l’1 de setembre un grup de 52 diputats francesos van expressar la preocupació per la situació dels presos polítics catalans a través d’una carta publicada a Le Journal du Dimanche. Prèviament, el mes de març, 41 senadors francesos de diferents grups polítics, reclamessin respecte als drets i les llibertats fonamentals a Catalunya. Un d'aquells senadors, el socialista Simon Sutour, era a la reunió amb la secretària d'Estat espanyola a la Cambra francesa.

Davant dels senadors, Lozano va protagonitzar una primera intervenció per explicar que el seu objectiu era contrarestar les campanyes de desinformación dels independentistes catalans. “El que està en joc a Catalunya no és ni la llibertat ni la democràcia: és el desafiament del sorgiment del nacionalisme a Europa. En aquest cas, un nacionalisme clàssic, de naturalesa egoista”, va advertir, segons consta en l’acta de la reunió.

Tot seguit, va argumentar les seves paraules atribuint el sorgiment del pols polític independentista a Catalunya als efectes de la crisi econòmica del 2008 i assegurant que ni Amnistia Internacional, ni Human Rights Watch, ni cap altre organització internacional considera que hi hagi presos polítics a Espanya.

Després que el senador Unió Centrista de Philippe Bonnecarrère advertís Lozano de la preocupació que hi ha a la societat francesa per la situació política catalana, va ser el socialista Simon Sutour, qui va prendre la paraula per matisar les paraules de Lozano.

El senador no només va demostrar que coneixia la situació a Catalunya, la retallada de l'Estatut i la polèmica sobre els escons de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras al Parlament Europeu, sinó que tampoc va amagar la contrarietat per la intervenció del PSOE en el procés català. “Ens fa vergonya el fet que el govern de Pedro Sánchez sembla haver donat moltes passes en el procés”, va retreure, a més de referir-se al judici de l'1-O assegurant que el govern té capacitat d’influir en la justícia i que la ministra de Justícia ha permès que els polítics detinguts es mantinguin a Catalunya.

En aquest punt, el diàleg es va tensar, amb rèpliques de Lozano afirmant que aquesta és decisió del jutge. Però el senador no afluixava i, després de demostrar que havia seguit amb atenció el judici contra els presos independentistes, va retreure a la secretària d’Estat que el fiscal Javier Zaragoza hagués dit que la sentència sortiria abans del dia 12 d’octubre.

“Estic informat!”, va advertir el senador. “Jo també estic informada!”, va replicar la secretària d’Estat. Però el parlamentari francès va reblar el seu argument: “Francament, sentim que els independentistes ja estan condemnats”.

A parer de Sutour, per més que la justícia espanyola sigui independent, això no treu que pugui ser molt conservadora, com demostra el cas del cantant Valtonyc, que és a Brussel·les després que va ser condemnat a tres anys i mig de presó. De fet, la secretaria d’Estat va coincidir aquí a considerar que “personalment” troba que els jutges són bastant conservadors.

El senador, seguint amb el desgranar dels seus arguments, va preguntar també a Lozano perquè els tribunals belgues, alemanys i britànics no van acceptar la sol·licitud d’extradició dels independentistes catalans quan habitualment són automàtiques. “No som víctimes d’una campanya de desinformació dirigida pels independentistes. Ningú ha falsificat la meva opinió. Conec bé Espanya”, va advertir el senador mentre el president de la comissió intentava rebaixar la tensió.

Lozano va respondre directament Sutour advertint de la necessitat que aquelles persones amb qui mantenen “gran proximitat ideològica” entenguin que el nacionalisme català “no és progressista, és reaccionari i egoista”. També això va ser replicat pel senador socialista francès: “Els separatistes catalans no es poden comparar amb la Lliga Nord o el Front Nacional. De fet, trobem a les seves files un partit de centre dreta, hereu de CiU, i un partit d’esquerra, ERC. Sense voler discutir, agregaria que Pedro Sánchez no s’hauria convertit en president del govern sense el seu suport”.

Una nova enganxada entre Sutour i Lozano al voltant d’aquesta qüestió i una nova intervenció del president de la comissió per advertir que el seu comitè no ha de prendre posició en aquests temes, i per recordar les paraules de Jean Claude Juncker sobre l’entrada de nous Estats a la UE. La reunió va començar a les 11 del matí i va acabar a les 12,05.