La secretària d'Estat per l'Espanya Global, Irene Lozano, ha culpat aquest dilluns els independentistes catalans de desinformar i els ha acusat, com a conseqüència, d'amenaçar la democràcia espanyola. En un article d'opinió al diari francès Le Monde, Lozano intenta rebatre el manifest dels 41 senadors francesos que cridava que es respectin els drets i llibertats fonamentals a Catalunya.

En el seu escrit, Lozano assegura que "la crisi catalana" és un problema per a Europa que mostra com la desinformació, per part de l'independentisme, "travessa fronteres". Segons l'escriptora, l'objectiu dels partits independentistes és crear desconfiança en les institucions democràtiques i entre els països europeus, per acabar "desestabilitzant" qualsevol projecte a nivell continental.

La secretària d'Estat, també dins del seu text, menciona un article escrit pel vicepresident Oriol Junqueras i pel conseller Alfred Bosch, on denuncien que el judici al procés és un "error històric", del qual Lozano assegura que s'ometen dades i fets. També assegura que Junqueras i Bosch reconceptualitzen termes amb una "forta càrrega emocional i política". 

En relació a l'article del vicepresident i el conseller, també assegura que l'independentisme apel·la al relat de "David contra Goliat" i assegura que aquest és un nou capítol de la "crisi de racionalitat que està sacsejant les aigües de la política europea".​