La secretària d'Estat d'España Global i responsable de l'oficina del ministre Josep Borrell, Irene Lozano, ha traslladat al ministre d'Exteriors belga, Didier Reynders, els seus plans per defensar "la reputació" de l'Estat espanyol.

En una reunió a Brussel·les, Lozano ha explicat al responsable d'Exteriors del govern belga "què és España Global" i què es proposa fer aquesta oficina del Ministeri d'Exteriors espanyol liderat per Josep Borrell. Segons el ministre belga, tots dos han parlat sobre la seva "cooperació a escala europea i internacional", del "desig de treballar més junts" i del fenomen de les notícies falses.

"Ha estat una trobada molt interessant", ha afirmat Reynders al seu compte de Twitter. Lozano també té previst reunir-se amb el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, i del Parlament Europeu, Jaume Duch, així com amb "eurodiputats espanyols de totes les forces polítiques".

La trobada s'emmarca en una visita de Lozano a Brussel·les i Londres aquesta setmana per traslladar als seus homòlegs que "la protecció i projecció de la reputació d'Espanya" serà "per primer cop" una política d'Estat del govern de Pedro Sánchez. Segons la seva oficina, aquesta estratègia està basada "en la promoció d'una Espanya democràtica, moderna, solidària i profundament europeista".

A Londres, la secretària d'Estat té previst fer un discurs dimecres a la Cambra dels Lords i reunir-se amb el grup de parlamentaris britànics amics d'Espanya.

Petició d'ERC

L'inici del viatge de la secretària d'Estat ha coincidit amb el registre per part del grup parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats d'una petició de compareixença d'Irene Lozano perquè expliqui les campanyes que ha ideat i anunciat per lluitar contra suposades fake news durant el procés. Lozano va dir diumenge que l'executiu espanyol contrarestaria suposades "campanyes de desinformació" dels líders independentistes empresonats amb vídeos, campanyes a les xarxes socials, portaveus acreditats i fòrums. Segons Lozano, es tracta de "defensar-se" dels "atacs" a la reputació de l'Estat.