La disputa diplomàtica entre Espanya i Rússia continua després que l'ambaixada russa fes difusió d'un vídeo on acusava el govern espanyol d'haver enviat soldats a Ucraïna. Aquest divendres, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha acusat públicament Rússia d'usar mètodes de desinformació per intentar "minar" la unitat dels països de la Unió Europea i de l'OTAN, un objectiu que, ha advertit, "no aconseguirà". En roda de premsa juntament amb els seus homòlegs de França i Alemanya després de signar un contracte sobre el futur Sistema Aeri de Combat (FCAS), Robles ha reiterat que "no hi ha absolutament cap tropa de l'OTAN ni cap soldat pertanyent a les Forces Armades espanyoles o de qualsevol país de l'Aliança a Ucraïna".

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s'ha pronunciat en una línia similar i ha assenyalat "que la utilització de la desinformació, de les mentides i de les fake news per part de Rússia en el seu conflicte amb Ucraïna és una constant". Quant al cas concret del tuit de l'ambaixada russa, que va publicar un vídeo on apareixien quatre presumptes militars de l'exèrcit espanyol, Bolaños ha afirmat que en aquestes imatges "es veia amb claredat que estaven absolutament mancades de fonament i de veritat". El ministre ha assegurat que el govern espanyol no estava disposat a "passar per alt una desinformació" que "afectava directament la posició d'Espanya al conflicte", i per això, es va decidir convocar a l'ambaixador rus a Espanya, amb qui van tenir "una conversa molt seriosa".

El govern espanyol convoca l'ambaixador rus per exigir la retirada del polèmic vídeo

El Ministeri d'Afers Exteriors va convocar aquest dijous el nou ambaixador de Rússia a Madrid, Iuri Klimenko, en protesta pels "atacs" al govern espanyol des de les xarxes socials de l'Ambaixada russa. El departament que dirigeix José Manuel Albares va exigir a l'ambaixador rus la retirada immediata de la publicació a Twitter de dimecres. Abans de la reunió, la secretària d'Estat d'Afers Exteriors i Globals, Ángeles Moreno, va traslladar a l'ambaixador rus a Madrid el seu "enèrgic rebuig" a aquest tipus de publicacions i iniciatives. Robles ha valorat positivament la reunió amb Kimenko: "Exteriors ha fet el que havia de fer".

Aquest fet s'ha produït només dies després que el nou ambaixador Klimenko presentés les seves cartes credencials davant del Rei Felip VI. Ho va fer dijous passat en un acte privat al Palau de la Zarzuela i no al Palau Reial de Madrid, com és tradició, davant les particulars circumstàncies al voltant de Rússia per la seva invasió d'Ucraïna.