L'ambaixada russa i el ministeri de Defensa que dirigeix Margarita Robles han polemitzat aquest dimecres sobre la suposada presència de militars espanyols a Ucraïna. Tot ha començat quan la delegació diplomàtica russa ha difós a la xarxa un vídeo on apareixien quatre suposats combatents procedents d'Espanya i que parlaven castellà, i l'acompanyaven amb unes declaracions de Robles el mes de febrer afirmant que les tropes espanyoles mai intervindran a Ucraïna. El vídeo era una clara insinuació que Robles menteix i ha obert un conflicte diplomàtic. El ministeri de Defensa ha negat que els combatents fossin militars espanyols, i finalment l'ambaixada ha acabat retirant l'atac a Robles. 

El vídeo esborrat per l'ambaixada ja el va difondre a principis de setmana un tuitaire espanyol proucrainès. Segons va explicar 'Mundo Andriy' al seu perfil de Twitter, quatre combatents espanyols -que responen als àlies de Willy, Akiles, Rana i Veneno- li van gravar unes imatges com a salutació, i demanava als seus seguidors que li deixessin "un missatge afectuós per a ells". Tot indica que són particulars que s'han enrolat.

"És rotundament fals que hi hagi militars espanyols a Ucraïna. Aquesta piulada és una arma de desinformació de les moltíssimes utilitzades per Rússia", ha assegurat a Europa Press un portaveu del Ministeri espanyol. Tant Robles com el seu homòleg ucraïnès, Oleksii Reznikov, han desmentit també la presència de militars de països de l'OTAN a Ucraïna, després que aquesta possibilitat sortís en papers filtrats dels Estats Units.

Mentrestant, ​Lula da Silva ha visitat Espanya i ha exhibit el xoc sobre Ucraïna amb la Moncloa. En una roda de premsa conjunta d'aquest dimecres, el president brasiler s'ha resistit a reconèixer que els territoris de Crimea i el Donbass són de Kíiv — tot limitant-se a dir que és una qüestió que s'ha de resoldre entre ucraïnesos i russos. Per la seva banda, Pedro Sánchez ha evitat aprofundir en el xoc i només ha admès que existeixen "matisos" entre la posició espanyola i la brasilera sobre la guerra. De fet, el president del govern espanyol ha subratllat que el Brasil ha votat sempre contra la invasió russa a l'Assemblea General de Nacions Unides.

Acompanyat per les vicepresidentes Yolanda Díaz, Nadia Calviño i Teresa Ribera, Sánchez ha afirmat que per assolir una pau justa i duradora s'ha de començar per donar veu al país agredit. És a dir, que la proposta de pau llançada per Volodímir Zelenski ha de ser tinguda en compte. En canvi, Lula ha dit que "no serveix de res dir qui té la raó" perquè el més important és aturar la guerra. "No soc jo qui ha de decidir de qui és Crimea. (...) Només es pot discutir i conversar quan la guerra s'aturi", ha expressat.