El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha avançat des de París que Espanya acollirà pròximament una reunió entre els ministres de l'Interior del G-6 –format per Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Polònia i Regne Unit– per abordar la manera com millorar la cooperació europea contra el terrorisme. Aquest anunci arriba després que Rajoy deixés en suspens divendres la integració dels Mossos a l'Europol, que podria no arribar a produir-se en les condicions plenes que la Generalitat exigeix, tot i que Interior s'hi va comprometre en la Junta de Seguretat al juliol.

Rajoy s'ha pronunciat després de la trobada que ha mantingut al Palau de l'Elisi francès amb els seus homòlegs Angela Merkel, Paolo Gentiloni, Emmanuel Macron, el president del Níger, Mahamadou Issoufoy, el president del Txad, Idriss Déby, el president del Consell Presidencial de Líbia, Fayez al-Sarraj, a més de l'Alta Representant de Política Exterior de la Unió Europea, Federica Mogherini.

La cimera contra el terrorisme encara no té data, només suposa un anunci d'aquesta. No obstant això, el cap del Govern ha assenyalat cinc idees per combatre el terrorisme internacional: la col·laboració entre forces i cossos de seguretat entre tots els països, la cooperació internacional entre països, com la que Espanya manté amb el Marroc i França, la lluita contra la radicalització, tallar les fonts de finançament del terrorisme i el reconeixement de les víctimes. Per això, ha defensat la introducció d'una Carta Europea de Drets de les Víctimes.

Al marge d'allò que s'ha acordat, els mandataris han traslladat al president del govern espanyol el condol pels atemptats terroristes perpetrats a Barcelona i Cambrils. Segons han informat fonts del govern central a Europa Press, Macron, Merkel, Gentiloni i Moghirini han mostrat el seu condol a Rajoy en privat abans que comencés la reunió amb els representants de la Unió Africana. A més, el president francès ha afirmat al començament de la trobada que "el poble espanyol ha assumit amb dignitat el repte", segons les mateixes fonts.

Macron ha subratllat a més que els atacs terroristes són atemptats que afecten a "tots" perquè Barcelona "és una de les ciutats més europees del continent". Rajoy ha exposat al respecte que Internet no havia estat un dels focus de radicalització en aquest cas, però també era un flanc a tenir en compte al continent, perquè suposa una via d'expansió ideològica del gihadisme. Per això, també ha advocat per potenciar la prevenció fora de les xarxes.

Per altra banda, s'ha concretat una altra trobada centrada en el desmantellament de les xarxes de traficants d'éssers humans, i en la posada en marxa de mesures que afavoreixen el desenvolupament econòmic de l'Àfrica. Serà a finals d'octubre o principis de novembre a Madrid, segons ha exposat el president del govern espanyol davant les càmeres, i servirà per abordar la immigració il·legal. Segons Rajoy, aquest "és un problema que té moltes conseqüències i cap de bona".