Espanya té 2 greus problemes que fan que vagi malament amb el coronavirus. Així ho considera l'economista Santiago Niño Becerra, que ha indicat que d'una banda va haver de desconfinar-se de forma accelerada perquè depèn econòmicament del turisme, i després perquè un segment ampli de la població fa cas omís de les mesures que dicta l'administració.

"Independentment que a Espanya el desconfinament s'hagi fet més malament que en altres països, hi ha dos fets evidents: 1) A Espanya en particular, la prudència en l'obertura suposava un col·lapse econòmic més gran: 96.000 milions menys en ingressos per turisme enguany, i és només un exemple. I 2) Per raons que els sociòlegs deuen conèixer, un percentatge significatiu de la població d'Espanya ni està complint ni està indicant a d'altres que compleixin les normes de seguretat recomanades. I a les portes del nou curs", ha indicat.

Espanya és, d'entre els estats europeus més poblats, el que ha tingut la taxa més alta de contagis de Covid-19 en les darreres setmanes. Des del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón ja advertia aquesta setmana que "les coses no van bé" i, des de la BBC, per exempleconsideren que l'estat espanyol està entrant en una segona onada de la pandèmia. 

"El virus s'està propagant més ràpid que en qualsevol país veí, [...] ara té el creixement més ràpid d'Europa", alerta l'article del mitjà britànic tenint en compte les dades del darrer informe del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC). En les últimes setmanes, la taxa de contagis ha arribat als 142 casos positius per cada 100.000 habitants, i la BBC considera que les coses s'han començat a torçar amb la desescalada, després de la fi de l'estat d'emergència.

La política espanyola, el consum d'alcohol al carrer o la campanya de la fruita són alguns dels factors que han contribuït a fer que Espanya estigui entrant ara en una segona onada de la pandèmia, segons la BBC.

"La política espanyola ha estat mancada de consens o esperit de col·laboració en la gestió de la crisi del coronavirus", subratlla contundent la cadena britànica,  assenyalant directament a PSOE i PP. "Mentre que el govern nacional del primer ministre socialista, Pedro Sánchez, s'ha enfrontat a acusacions dels seus rivals de mentir sobre les taxes de mortalitat, el govern regional de Madrid, dirigit pel conservador Partit Popular, ha rebut crítiques igualment ferotges", explica. Per això, l'article de la BBC considera que "la política verinosa està posant Madrid en risc".