Espanya se situa al capdavant d'Europa pel que fa als contagis de coronavirus per habitants. Així ho assenyala en el seu darrer informe el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC per les seves sigles en anglès). L'estat espanyol és, d'entre els estats europeus més poblats, el que ha tingut la taxa més alta de contagis per habitants en les darreres setmanes. 

L'informe publicat apunta que, en els últims 14 dies analitzats, Espanya, Romania i Luxemburg han experimentat un creixement superior al 30% de l'índex d'incidència de casos, que se situa al voltant dels 60 per 100.000 habitants. Dels tres, Espanya és l'estat més poblat i té un índex de 60.2, tot i que l'ECDC alerta que aquesta xifra és fins i tot més alta en algunes regions de l'estats i altres punts d'Europa, on pot arribar a estar per sobre de 120.

Tendència creixent dels casos de coronavirus

Les dades adverteixen d'una "tendència creixent" del nombre de casos per habitants en moltes zones d'Europa. Respecte a l'estat espanyol, l'augment de casos s'ha disparat darrerament en algunes zones com Euskadi, que aquest diumenge, en la vigília de declarar-se l'emergència sanitaria, ha registrat la tercera dada de casos més alta des de l'inici de la pandèmia:  610 nous positius en Covid-19. El Departament de Salut basc ha informat que al llarg d'aquest dissabte es van realitzar a Euskadi un total de 7.780 proves PCR, de les quals 610 van ser positives, una dada només superada el 25 i 26 de març, quan es van donar 723 i 632 nous contagis respectivament.

En les últimes setmanes, també s'han registrat altres focus a Madrid, Aragó o Catalunya, on en els últims dies els casos diaris tornen a superar el miler.

prova PCR coronavirus - efe

Una sanitària realitza una prova PCR. / Efe

Pel que fa a la detecció de casos amb proves PCR, Espanya presenta una taxa baixa de proves realitzades en comparació amb altres països i, tot i així, és el quart estat amb la detecció més alta de positius amb un 4,5%. A més, en l'últim mes l'estat, espanyol també ha registrat un "augment important en les taxes de notificació de casos i morts", segons assenyala l'informe.

L'impacte de les restriccions en els casos

L'informe també avalua l'impacte de les mesures imposades a l'estat, i es mostra crític amb el relaxament durant la fase de la desescalada on es van permetre "múltiples activitats a l’aire lliure, amb terrasses en bars i restaurants oberts, abans de la reobertura de cines o d’altres activitats interiors". Segons analitza l'ECDC, després de la relaxació de les mesures hi ha hagut molts brots "a Catalunya i la majoria de regions de l'Estat espanyol" relacionats amb aquestes activitats permeses. 

"S’han de basar en mesures de salut pública sostenibles per protegir els grups vulnerables i disminuir la transmissió a la comunitat i han d’incloure proves extensives i traça de contactes, seguit d’aïllament i tractament de casos identificats i quarantena de contactes", recomana l'informe.

Consulta aquí tot l'informe (en anglès):

 

Imatge principal: El ministre de Sanitat, Salvador Illa. / Efe