El programa dels independentistes és "el projecte nazi", que representaria "les forces del mal". Aquest ha estat un argument esgrimit a l'acte d'España Ciudadana, la plataforma amb què Ciutadans pretén ampliar la seva base. Aquest esdeveniment ha concentrat poc més de 500 persones al Moll de la Marina, al costat del mar (2.500 segons l'organització). España Ciudadana, en aquesta concentració ha presentat l'independentisme com un moviment terriblement agressiu (fins i tot comparat amb els nazis), i ha emmascarat el seu propi nacionalisme. L'acte ha estat estrictament controlat; tan sols hi podia entrar gent acreditada, probablement per evitar la presència de nazis simpatitzants del moviment. Hi ha hagut presència de representants de Societat Civil Catalana i altres organitzacions unionistes. El cònsol dels Països Baixos també hi ha estat present.

"Herois" unionistes

L'acte ha posat com a eix central el discurs segons el qual els unionistes serien víctimes de la situació política, probablement com a resposta a la llibertat dels presos polítics. Arrimadas ha afirmat que el leitmotiv de la reunió són els "herois", els ciutadans que s'han oposat a l'independentisme.  Arrimadas, que ha estat rebuda amb crits de "presidenta, presidenta", ha fet bandera del victimisme: "Basta de imposición", "basta de ocupación del espacio público", ha afirmat. I ha recordat "l'assetjament" que pateixen els "valents", els que "no passarem pel corró nacionalista". "Enfrentar-se al nacionalisme sempre ha estat molt dur", ha afirmat la líder de Ciutadans, en referència al nacionalisme català, únicament. Les referències als "herois" han estat corejades amb crits "No esteu sols".

ELNACIONAL Inés Arrimadas España Ciudadana Carles Palacio

Contra la inacció de l'Estat

 Arrimadas ha aprofitat per carregar contra el govern espanyol, ha criticat "el desemparament" que pateixen els unionistes i ha cridat l'administració de l'Estat a intensificar la repressió contra els independentistes. També ha afirmat que "el problema d'Europa és el nacionalisme" i que "l'independentisme és el problema". Després hi ha hagut crits de "Yo soy español, español, español" i diverses afirmacions sobre "l'orgull de sentir-se espanyol". Arrimadas ha acabat prometent que Ciutadans governarà a Catalunya i a tot Espanya.

Rivera: ""Sabeu perquè ataquen a Llarena? Perquè és l'Estat"

Aposta per treure llaços grocs

Ha tancat l'acte Albert Rivera, que també ha definit els presents com "els herois d'Espanya" i s'ha referit al "milió de persones" que es va manifestar per Barcelona en una convocatòria unionista el 8 d'octubre de 2017 (unes dades que han estat molt qüestionades). El líder de Ciutadans ha començat l'acte afirmant que "Barcelona és la segona capital d'Espanya". I ha afirmat: "Jo no puc  compartir la Catalunya de Torra, la Catalunya obsoleta, la Catalunya del passat". Rivera ha promès "lliurar la batalla a Barcelona" i també guanyar les eleccions. El dirigent de Ciutadans ha aprofundit en el discurs d'Arrimadas i ha afirmat que "ens hem obligat a fer coses que no hauríem de fer per defensar-nos dels totalitaris". Ha posat com a model els grups que es dediquen a treure llaços grocs (també la presentadora ha aplaudit els qui s'organitzen per treure llaços grocs de carrers, espais públics i cases). Rivera ha recuperat el discurs usat al País Basc (s'ha referit al coflicte d'Euskadi i ha mencionat les víctimes del terrorisme, també, com a herois) per dir que hi ha persones que "són assenyalades"; fins i tot ha argumentat que "el llaç groc és la forma d'assenyalar als que no porten el llaç groc". Amb això demana més pressió estatal contra l'independentisme.

albert ribera ciudadanos españa ciudadana (bona qualitat) - Carles Palacio

Aspiracions presidencials

"Jo em considero part dels herois assenyalats", ha dit Rivera. I ha posat com a exemple dels perseguits el jutge Llarena. "Sabeu per què ataquen Llarena? Perquè és l'Estat", ha afirmat. I tot criticant la "inacció" de Sánchez, ha anunciat que "l'Estat tornaria a Catalunya". El líder de Ciutadans ha reivindicat eleccions a Espanya, perquè "el govern d'Espanya no pot estar en mans dels que volen destruir Espanya i liquidar la Constitució". I s'ha adreçat a Sánchez per dir-li que "l'adversari és Torra". Rivera s'ha mostrat solidari amb socialistes com Alfonso Guerra: "El problema no són el PSOE ni el PP, sinó el sanchisme, que vol pactar amb els separatistes".

Vam vèncer un cop militar el 1983 i el 2017 un cop separatista

ines arrimadas albert ribera foto familia ciudadanos españa ciudadana (bona qualitat) - Carles Palacio

A l'americana

L'acte ha estat organitzat amb un muntatge propi d'agència publicitària, amb banderes europees, catalanes i espanyoles idèntiques, repartides entre els assistents per l'organització. També s'han repartit entre els assistents barrets de palla amb una cinta amb la bandera espanyola i ventalls, també, amb l'ensenya de l'Estat. La coreografia ha estat molt acurada, no s'ha deixat res a l'espontaneïtat: l'organització marcava l'aixecada de les banderes, i què havia de cridar la gent. La megafonia ha marcat l'entrada dels líders polítics, i Albert Rivera ha estat rebut a crits de "presidente, presidente", que més endavant han estat completats amb "Inés, presidenta". El vídeo promocional, que s'ha projectat al principi, definia l'establiment del règim del 1978 com "la millor pàgina de la nostra història" i afegia: "Vam vèncer un cop militar el 1983 i el 2017 un cop separatista".

La manipulació?

El primer parlament ha anat a càrrec de Teresa Freixes, catedràtica de Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona. Freixes ha atacat el catalanisme amb l'argument que l'exigència del català ha suposat una pèrdua de la internacionalització de l'acadèmia. Com a prova del seu diagnòstic diu que els alumnes no saben res de l'Estatut, la Constitució ni dels valors de la Unió Europea, perquè no se'ls ensenya res, "perquè siguin més manipulables".

Monmany: "Intenten implantar la puresa ètnica"

Nacionalistes espanyols contra el nacionalisme?

També ha fet un parlament l'escriptora Mercedes Monmany ("Mercedes Monmaní" segons la locutora) que ha assegurat que "els moviments d'extrema dreta i els nacionalpopulistes" intenten implantar "estats de puresa ètnica". Monmany ha afirmat que "el nacionalisme" és "el gran problema d'Europa", "és la pesta", "és el més infame que hi ha". I ha afirmat que allò que estan preparant els independentistes "Es el proyecto nazi". "Són les forces del mal que sempre han existit". En un escenari a vessar de banderes espanyoles, Monmany ha acabat el discurs citant Albert Camus (l'escriptor que mai no es va oposar a l'existència del colonialisme a Algèria): "Estimo massa el meu país com per ser nacionalista". Curiosament, al vídeo que s'ha projectat del discurs d'Arrimadas, en canvi, s'afirmava: "Es la hora de sentirnos orgullosos de lo que somos", "Viene la España con la que vamos a recuperar la dignidad", i feia una aferrissada defensa dels suposats valors espanyols.

De l'esquerra a la dreta

També Celestino Corbacho, l'exalcalde socialista de l'Hospitalet, ha fet un parlament per vídeo en què ha protestat perquè hi hagi qui vol anul·lar l'esperit del 1978 i la Constitució. Corbacho, que ha presumit de "no tenir filiació política en l'actualitat", ha afirmat que la Constitució només es pot modificar "des de la unitat" per reforçar "aquest gran projecte com és la Unió Europea". Corbacho ha acabat el discurs felicitant especialment Albert Rivera, potser com a anticipació del seu pas a les llistes de Ciutadans.