Els escrits de Jordi Turull i Josep Rull neguen en tot moment l'alçament. És l'aval per evitar la condemna per rebel·lió i descriuen que van ser mers agents polítics que van portar a terme la voluntat del poble: "És que es pretén sostenir que van ser els nou processats des dels seus despatxos oficials els que personalment es van alçar públicament els dies d'actuacions?".

També posen de relleu per què uns membres del Govern estan processats per rebel·lió i uns altres consellers i els organitzadors de l'1-O només per desobediència: "Només els màxims responsables polítics independentistes estiguin en tràmit per rebel·lió i que, en canvi, les restants persones involucrades en l'organització del referèndum l'1 d'octubre estiguin sent només investigades per desobediència en diversos jutjats i tribunals de Catalunya".

I critiquen que "ens trobem davant la primera rebel·lió de la història de la humanitat que té 'caps principals' però no 'mers participants'".

Turull i Rull es desmarquen dels fets del 20 de setembre. L'escrit detalla que Rull ni va anar a la Conselleria d'Economia ni al CTTI on es feien els escorcolls. Va ser al seu despatx amb els serveis jurídics per donar cobertura legal als funcionaris de la Generalitat.

 

L'escrit de defensa de Jordi Turull i Josep Rull admet que, pel que fa a l'1-O, van anunciar el cens universal que permetia la votació. Però remarca que això permetia justament evitar qualsevol tipus de violència: "Resulta molt eloqüent que les acusacions ignorin en els seus respectius escrits l'activació del cens universal, atès que és la prova més evident i concloent que en cap moment des del Govern de la Generalitat es van fomentar els enfrontaments amb la policia, sinó tot el contrari, es va tractar d'evitar en tot moment que els ciutadans acudissin als centres on hi havia els cossos i forces de seguretat per evitar possibles incidents".

I sobre l'aturada de país del 3 d'octubre l'escrit descriu com Turull va demanar: "Sobretot avui, més pacífics que mai".

 

L'escrit nega una vegada i una altra la violència, perquè justament és el que acreditaria el delicte de rebel·lió: "No consta cap episodi ―perquè no es va produir― en què l'avui Honorable
Sr. Jordi Turull s'alcés personalment de manera violenta o tumultuària o incités els ciutadans a procedir de tal manera, sinó tot al contrari".