El secretari general d'Units per Avançar, formació integrada al PSC, Ramon Espadaler, ha estat escridassat aquest dilluns a les portes del Gran Teatre del Liceu, on aquest migdia se celebra un gran acte de presentació dels indults per part del govern espanyol. En la seva arribada a la Rambla de Barcelona, centenars de manifestants que es concentraven darrere del cordó policial l'han xiulat i han corejat crits de "botifler".

Els manifestants han arribat a primera hora del matí per defensar el dret a l'autodeterminació i l'amnistia davant del president espanyol, Pedro Sánchez. Els Mossos, però, han realitzat un fort desplegament policial a la zona i han barrat el pas als manifestants, que han quedat allunyats de l'entrada del Liceu i tapats per les furgonetes policials.  

Més xiulades

L'escridassada a Ramon Espadaler no ha estat l'única. Els manifestants també han protestat contra altres dirigents socialistes com Salvador Illa o Alícia Romero, així com contra l'exconseller Santi Vila o contra el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

L'acte d'avui

De moment, l'ambient és reivindicatiu però tranquil. L'acte començarà oficialment a les 12 del migdia al Gran Teatre del Liceu i Sánchez té l'objectiu d'explicar la mesura de gràcia "davant la societat civil catalana". Està previst que la manifestació es mantingui fins a la sortida del president espanyol i la resta de dirigents.

 El Consell de Ministres concedirà demà dimarts oficialment els indults als presos polítics independentistes. La Moncloa ja ha posat en marxa tota la maquinària, la política i també la tècnica. Avui a la tarda, a dos quarts de cinc, està convocada una reunió telemàtica extraordinària de la comissió de secretaris i subsecretaris, presidida per la vicepresidenta Carmen Calvo. És el pas previ per incloure assumptes en l'ordre del dia del Consell de Ministres. Normalment se celebra els dijous.

Els indults seran parcials i reversibles, i tenint en compte les circumstàncies de cadascun dels nous presos polítics independentistes. Es calcula que cada expedient, individualitzat, tindrà una argumentació d'unes trenta pàgines. Un cop hagin estat aprovats pel Consell de Ministres, hauran de ser signats pel rei Felip VI, publicats al Butlletí Oficial de l'Estat i aplicats pel Tribunal Suprem, que haurà de recalcular les condemnes. A tot estirar, s'espera la sortida dels presos el dimecres.

Imatge principal: La manifestació contra Pedro Sánchez al Liceu / Sergi Alcázar