El Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha aprovat per unanimitat una moció en la que insta a Espanya a respectar el referèndum de l'1 d'octubre i demana la intervenció de mediadors internacionals per aconseguir una "solució pactada". L'SNP ho ha aprovat en el congrés del partit que se celebra aquests dies a Glasgow. 

El text aprovat dona suport al dret a l'autodeterminació de Catalunya, fan una crida al govern espanyol a respectar "l'aclaparador vot del 'si' que va guanyar en el referèndum com una expressió del desig democràtic del poble de Catalunya", a més de fer una crida a les Nacions Unides, a la Unió Europea i al Consell d'Europa perquè actuïn per mediar i proposar una solució pactada. 

Testimonis del referèndum

Durant la presentació de la moció, diversos membres del partit que van viatjar a Catalunya el passat 1 d'octubre per veure com es desenvolupava el referèndum han explicat la seva experiència. Els diputats escocesos s'han mostrat sorpresos per la quantitat de gent gran que va acudir a votar tot i l'adversitat de la situació, i de com els més grans les explicaven la seva por a "tornar als dies de Franco". 

La diputada Sandra White, per exemple, s'ha mostrat colpida per la història d'una dona de 95 anys, que anava en cadira de rodes, "que estava desesperada per votar" i que "va plorar quan va emetre el seu vot". També ha explicat que hi havia gent jove cantant, ballant i portant menjar durant tota la jornada, i que hi havia també votants del 'no' guardant els col·legis de l'actuació policial

Per altra banda la diputada Joanna Cherry ha explicat que ella va ser testimoni d'una "tranquil·la i digna determinació per votar" davant de "considerables interferències" per impedir la votació.

Cap dels assistents al congrés s'ha oposat a l'aprovació de la moció, pel que ha estat aprovada per unanimitat.

Alguns representants de la delegació del Govern al Regne Unit s'han traslladat a Glasgow per estar presents en el congrés, on han estat aplaudits i aclamats pels assistents.