La presa de possessió de Pere Aragonès, aquest dilluns al Palau de la Generalitat, va tenir una forta càrrega simbòlica. L'acte, fet al pati dels Tarongers, va estar marcat per diversos gestos que el 132è president va fer, entre altres coses, per homenatjar els serveis d'emergències i de seguretat que s'han deixat la pell durant la pandèmia però també per recordar el president Companys, del mateix partit que Aragonès.

La interpretació de l'himne nacional també va patir aquest "simbolisme" i la intèrpret va canviar part de la lletra d'Els Segadors per incloure-hi "segadores" i "defensores" de la terra.

Un detall que va passar desapercebut

Però hi ha un detall que va passar desapercebut i que també té un fort simbolisme. Com és habitual, el cos dels Mossos d'Esquadra va desplegar, al pati de carruatges del Palau de la Generalitat de Catalunya l'escamot de gala del cos. La Guàrdia d'Honor, comandada per l'intendent Guillot, va formar per rebre la majoria de convidats.

Però tal com es pot veure a les imatges de l'entrada dels convidats, la primera fila d'aquest escamot està format completament per agents femenines. Un gest més, en un acte ple de símbols.

Les armes llargues van desaparèixer

Però aquest gest, que sembla reflectir el que marca l'acord de Govern entre Esquerra i Junts per Catalunya, que diu, textualment, que cal "feminitzar" el cos dels Mossos d'Esquadra, no va anar sol. N'hi ha algun que crida més l'atenció, i és la desaparició de les armes llargues.

 

L'escamot de gala va formar, en un primer moment, tal com es fa habitualment, amb els fusells màuser que marca el protocol. Amb aquestes armes els agents d'aquest escamot van retre honors al cap del cos, el major Trapero, en la seva arribada a Palau. També es van poder veure els agents amb aquestes armes quan va accedir a Palau el llavors encara conseller d'Interior Miquel Sàmper. Però després les armes van desaparèixer.

Quan la presidenta Borràs va accedir al Palau de la Generalitat els agents de la Guàrdia d'Honors ja no portaven els màuser. Amb les mans penjant, els agents van quadrar-se i retre honors a la segona autoritat del país sense armes llargues.

 

El mateix es va repetir amb altres convidats i, finalment, també amb el president Aragonès. El 132è va rebre novetats del major Trapero —un simbolisme, per la mala relació que existeix entre el cap del cos i el partit del president— i després va passar revista a un escamot de gala que no anava amb les tradicionals armes.

En aquell moment ningú es podia imaginar que el primer ensurt relacionat amb el cos dels Mossos d'Esquadra que tindria Aragonès seria en menys de 24 hores, en un desallotjament al carrer de Lleida de Barcelona on la Brigada Mòbil dels Mossos va haver de dispersar a cops de defensa policial un grup de persones que estaven fent llançaments de pintura contra els agents. El que tothom sí que preveu és que no serà el darrer.

Palau de la Generalitat - Govern

El president Aragonès entrant a Palau, amb la Guàrdia d'Honors, i Guillot i Trapero a la dreta / Govern

Guàrdia d'Honors del cos dels Mossos d'Esquadra

L'escamot de gala dels Mossos d'Esquadra s'activa, a petició de la Direcció General de la Policia, en actes institucionals d'alt nivell. L'elecció del president del Parlament, la investidura del president de la Generalitat, la presa de possessió, la imposició de la Medalla d'Or de la Generalitat, entre d'altres. És una formació d'honors que recluta els seus integrants de manera voluntària entre els agents i comandaments.