La Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra com es coneix ara mateix té els dies comptats. Avui el cap dels antiavalots dels Mossos, l'intendent Xavier Pastor, ha reunit tots els comandaments d'aquesta àrea del cos, de caporals en amunt, per anunciar-los que els Mossos d'Esquadra canviaran el nom a la seva àrea antidisturbis. La Brigada Mòbil, fundada l'any 1992, no arribarà als trenta anys.

Xavier Pastor ha anunciat les conclusions que s'han fet de les reunions que va organitzar el major Trapero, el cap del cos, per “repensar el model d'ordre públic” —unes trobades d'un consell de savis amb el mateix Pastor, tal com va avançar ElNacional.cat—. Entre altres coses, Pastor ha explicat que l’Àrea de la Brigada Mòbil (ABM) canviarà de nom i que es batejarà com Àrea d'Intervenció (AI), que dependrà, en el seu moment, de la nova Divisió d'Intervenció (DI).

Aquesta àrea, però, no estarà centralitzada, i es preveu que es creïn diverses àrees repartides pel territori que seran fruit de la fusió entre la Brimo i també les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), que fins ara formaven part de Seguretat Ciutadana. La fusió de les unitats ARRO i de la Brimo seran les noves àrees d'intervenció que estaran repartides per les diferents regions policials.

Tot i això, no totes les nou regions de Catalunya tindran rang d'àrea. A les Terres de l'Ebre i al Pirineu, per exemple, els nous antiavalots dependran de la regió del Camp de Tarragona i de la regió de Ponent.

La Brimo "desapareix": arriben les Àrees d'Intervenció

Les noves Àrees d'Intervenció —que estaran dimensionades segons les necessitats de cada territori i que podran donar suport entre regions— seran les encarregades, com ara la Brimo i l'ARRO, dels serveis d'ordre públic —manifestacions— i també de donar suport a les unitats que necessitin força per fer, per exemple, assalts en pisos amb persones de risc o, com ja es feia fins ara, per donar suport en fer controls de pas i patrullatges antiterroristes per zones concorregudes.

Sota el comandament de la Divisió d'Intervenció hi haurà algunes de les àrees que actualment donen suport a la Brimo, com el GOAP, el Grup d'Obtenció i Assegurament de la Prova, els encarregats d'enregistrar els disturbis per poder dotar a la policia d'imatges en els processos judicials contra els esvalotadors, i també el GIDOP, el Grup d'Investigació dels Desordres Públics, que s'encarreguen, com una unitat d'investigació, d'analitzar els aldarulls i detenir els presumptes implicats.

Furgoneta mossos brimo pintada concentracio CDR - Carlota Camps

Imatge d'arxiu d'una furgoneta de la Brimo, atacada davant de la Conselleria d'Interior / GRS

La informació que avui ha comunicat Pastor als seus homes s'ha qualificat de "confidencial", tot i que ElNacional.cat ha tingut accés a l'esborrany dissenyat per Trapero i els seus homes per repensar el model d'ordre públic. No s'han avançat gaires més detalls, més enllà de les preocupacions lògiques dels agents per saber quin és el seu futur a les unitats i també el seu perfil professional, vinculat a les retribucions.

Esperant nou conseller o consellera d'Interior

Aquest canvi de nom de la Brimo arriba pocs dies abans de la formació del nou Govern de Catalunya —i sense que l'actual equip d'Interior ho hagués demanat— i del nomenament del futur conseller o consellera d'Interior, que ha quedat, en el repartiment de carteres, en mans d'Esquerra Republicana.

L'acord per a la investidura de Pere Aragonès contempla diversos punts sobre la seguretat i, entre altres, hi ha revisar el model d'ordre públic en una comissió parlamentària. El major Trapero, de moment, s'ha avançat a les instruccions del Govern i ha tirat pel dret. Es desconeix si l'eliminació de la denominació de la Brimo respon a algun tipus de pacte, acord o concessió amb o entre els grups que votaran a favor del futur president Aragonès.

En els acords pel nou Govern també hi ha augmentar la plantilla d'agents del cos dels Mossos d'Esquadra a 22.000 efectius, aprovar la Llei del Sistema de la Policia de Catalunya, la Llei de Seguretat Pública i la Llei d'Emergències, "feminitzar el cos dels Mossos d'Esquadra" i també buscar més "elements de mediació" per evitar enfrontaments en els desallotjaments.

El nou conseller o consellera es trobarà sobre la taula el canvi de nom de la Brigada Mòbil que avui ha anunciat l'intendent Pastor. Serà el nou titular d'Interior qui haurà de signar el canvi de nom via decret del Govern.