L'Ertzaintza, la policia basca, està investigant un agent del cos de seguretat que va participar en les sonades protestes de la dreta espanyolista contra el PSOE i Pedro Sánchez aquest novembre. L'agent, que es trobava en aquells moments de paisà i fora de servei, va ser identificat per la seva participació en una manifestació a Vitòria el 12 de novembre, i va arribar a ser denunciat en dues ocasions per vulnerar la Llei Mordassa. Així ho ha admès el vicelehendakari i conseller de Seguretat, Josu Erkoreka, qui ha informat de l'obertura per part de la unitat d'Assumptes Interns una investigació interna.

Erkoreka ha indicat que el seu departament "té constància" de la identificació d'un agent en les mobilitzacions contra el govern espanyol, però no precisa el lloc ni l'hora. És per això que l'equip d'Assumptes Interns pretén ara "dirimir l'existència de conductes que poguessin resultar mereixedores de retret disciplinari", a més de les multes que van lligades a les denúncies.

La informació facilitada pel vicelehendakari i conseller de Seguretat arriba en resposta a una pregunta del diputat d'EH Bildu, Julen Arzuaga, en què va interessar-se per la participació de "diversos ertzaines, suposadament fora de servei, incitant a talls de la via pública i disturbis en actituds de lideratge". "Té el departament constància d'aquest tipus d'actituds?", interrogava el parlamentari, entre altres preguntes. La resposta ha arribat en forma d'un informe final que no passa dels dos paràgrafs de llarg, tot i que el departament va demanar ampliar el termini de resposta a aquesta pregunta.

Les mobilitzacions contra el PSOE

La protesta en què va participar aquest ertzaina el 12 de novembre forma part de les mobilitzacions que durant algunes setmanes van agitar diferents punts d'Espanya, amb especial incidència a Madrid. Les accions tenien en el seu punt de mira el president espanyol, Pedro Sánchez, i el PSOE pels seus pactes amb els partits independentistes, que van significar la concessió de l'amnistia per als líders del procés independentista condemnats. En aquest sentit, van convocar-se accions de protesta consecutives de tendència espanyolista, intoxicada per la ultradreta, davant les seus dels socialistes arreu del país.

Aquell 12 de novembre era diumenge, i la convocatòria l'havia fet el Partit Popular, amb principal ressò a Madrid. A Vitòria, només van assistir-hi mig miler de persones, concentrades a la plaça de Correos. Una posterior crida davant la seu regional dels socialistes no va tenir ressò.