L'Aràbia Saudita podria prendre l'Organització Mundial del Turisme (OMT) a Espanya, l'únic organisme de les Nacions Unides que encara té la seu a l'Estat. Segons ha indicat vozpopuli, les principals responsables són la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i la ja exministra d'Exteriors Arancha González Laya

D’ençà que Pedro Sánchez va erigir-se en president del govern central l'any 2018, la diplomàcia espanyola ha patit pèrdues importants quant al seu paper en els organismes internacionals. Especialment, des que Laya va prendre possessió de la cartera d'Exteriors. 

Pèrdues en organismes internacionals

La vicepresidenta Nadia Calviño va perdre la presidència de l'Eurogrup tot i comptar amb el suport de França i Alemanya; Lleó es va quedar sense l'agència europea de ciberseguretat, l'exministre de Ciència Pedro Duque no va aconseguir la direcció de l'Agència Espacial Europea (ESA) i, finalment, la mateixa Laya va ensopegar en el seu intent de dirigir l'Organització Mundial de Comerç (OMC).

 

Arancha González Laya i el seu homòleg saudita, Faisal Bin Farhan / Europa PressArancha González Laya i el seu homòleg saudita, Faisal Bin Farhan / Europa Press

 

Ara un nou perill amenaça l'executiu. Un de molt gran, no només perquè el turisme és un sector clau en l'economia espanyola, sinó perquè arrossegaria una gran quantitat d'entitats privades, com l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA). 

Però, quin és l'origen d'aquest desgavell? Doncs el suport que els ministeris de Laya i Maroto van donar a la candidatura del georgià Zurab Pololikashvili com a secretari general de l'OMT.

L'error de Maroto

La posició d'Espanya en aquest ens depèn directament del ministeri d'Indústria. Des d'aquest departament, es va promoure activament la candidatura de Pololikashvili per ser reelegit l'any passat. 

I així va ser, el georgià va revalidar el càrrec amb el 76% del suport de l'organització. El que - possiblement - no sabia Maroto és que ja llavors el secretari general era favorable a un trasllat de la seu, de Madrid a Riad. Algunes fonts del mitjà assenyalen que la ministra no va saber veure aquesta intenció, mentre que d'altres sostenen que, en aquell moment, era impossible de preveure. 

A més, alguns també han culpat "la falta d'iniciativa espanyola per a la recuperació del sector del turisme" després de l'impacte per la pandèmia de la covid

Les autoritats de l'Aràbia Saudita porten des del passat mes de maig en campanya diplomàtica per promoure el canvi. Les mateixes fonts consideren que, tot i que es tracta d'una estratègia "legítima", pot ser qüestionada atès que, suposadament, ambdós països mantenen bones relacions. El principal problema? La posició del secretari, favorable als interessos  de Riad. 

Albares, encarregat de reconduir la situació

Ara, el nou ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, serà l'encarregat d'intentar reconduir la situació. De moment, segons vozpopuli, Albares ha ordenat a ambaixades que assegurin els vots necessaris per evitar que això acabi succeint no succeeixi si finalment arriba a plantejar-se. 

El preu a pagar seria molt car. Més de 150 persones treballen a la seu de la secretaria general de l'OMT a Madrid i perdre-la seria tot un "escàndol", en especial pel departament liderat per Maroto.

 

Imatge principal: ministra Arancha González Laya / Europa Press