Finalment, el ministre de Ciència del govern espanyol, Pedro Duque, no dirigirà l'Agència Espacial Europea (ESA). Segons ha avançat aquest dimarts El Mundo, l'escollit finalment serà Josef Aschbacher, actual director de Programes d'Observació de la Terra de l'ESA i director de ESRIN, el Centre d'Observació de la Terra, en Italia. L'anunci oficial, però no es farà fins que no acabi el consell que l'ESA celebrarà aquest dimecres i dijous. 

Si es confirmen aquestes informacions serà el tercer fracàs del govern de Sánchez pel que fa a càrrecs de prestigi en organismes internacionals. La primera va ser el passat mes de juliol, quan la vicepresidenta tercera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, no va aconseguir la nominació per a la presidència de l'Eurogrup, tot i la seva experiència en diverses institucions europees. 

El segons fracàs va ser el de la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, que es va presentar per ser la directora general de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), però en aquella ocasió tampoc va sortir escollida pel càrrec.

Què és l'ESA?

L'ESA és una organització intergovernamental dedicada a la recerca i el desenvolupament de programes espacials i seran els representants dels 22 països que la formen els encarregats de votar el dijous al nou director general que substituirà a l'alemany Jan Wörner, en el càrrec des de 2015 i el mandat del qual finalitza al juny del pròxim any.

L'Agència va anunciar el passat 24 de juny l'inici del tràmit per a substituir el seu actual director, un procés al qual es podia presentar qualsevol ciutadà dels seus 22 països membres. Duque, que va entrar a formar part de l'ESA en 1992 després de superar les proves per a convertir-se en astronauta, i va anunciar la seva candidatura el 30 de juliol.

La reunió del Consell de l'Agència Espacial Europea, que comença demà, no sols elegirà al director general, sinó que també informarà sobre els últims avanços en els programes de l'agència, especialment quant a transport espacial. A més, s'abordarà l'economia espacial i s'analitzarà l'impacte de la pandèmia de la covid-19.

Per altra part, i a través de Twitter, el president del Partit Popular, Pablo Casado, ha destacat, davant les informacions que apunten a Aschbacher com a pròxim director de l'Agència, que "Espanya continua perdent pes internacional amb el Govern de Sánchez".