El president Roger Torrent, ha comparegut aquest dimarts des del Parlament per explicar el cas d'espionatge contra ell a través del seu telèfon mòbil. En una compareixença oficial, el president ha explicat que va tenir coneixement de l'espionatge fa uns dies i ha recordat que el software que s'ha fet servir per vigilar-lo només el poden adquirir els governs.

Torrent ha explicat en català, i després en castellà, que el software Pegasus permet a la persona que el controla accedir a tot el mòbil. "Es poden fer captures de pantalla i es poden escoltar les converses que es tenen a través del telèfon o a prop del terminal".

"Ara tenim proves"

"A l'estat espanyol es practica l'espionatge contra adversaris polític", ha indicat el president al mateix temps que ha subratllat que "ja ho sabíem" però "avui ja tenim les proves". Torrent ha qualificat els fets de "molt greus" i ha recordat que des de fa molt temps diversos organismes de defensa dels drets humans fan servir softwares com el Pegasus per "perseguir la dissidència política".

En la seva declaració, Roger Torrent ha denunciat "una causa general contra l'independentisme" i ha demanat a tots els demòcrates, "siguin independentistes o no", que es preocupin per aquest espionatge,

"El govern espanyol no pot permetre aquesta pràctica"

Torrent s'ha dirigit directament al govern espanyol i li ha preguntat "a quanta gent està espiant de manera impune", de la mateixa manera, ha matisat que si l'executiu espanyol no és conscient d'aquesta pràctica "no pot permetre que quedi impune".

"Anirem fins al final"

Abans d'acabar la seva declaració, el president ha assegurat que es duran a terme totes les accions polítiques i legals necessàries per arribar al fons de la qüestió i que anirà fins al final per aclarir el tema. 

El mòbil del president Torrent va ser atacat el 2019 amb el programa d'espionatge Pegasus, un programa espia desenvolupat per la companyia israeliana NSO que només poden comprar governs i forces i cossos de seguretat per combatre el crim i el terrorisme.

La intrusió al telèfon mòbil del president del Parlament es va poder dur a terme gràcies a un error de seguretat de Whatsapp que va permetre introduir el programa Pegasus a uns 1.400 terminals de tot el món.

El grup de ciberseguretat de la Munk School de la Universitat de Toronto Citizen Lab, va estudiar aquests errors de Whtasapp que van permetre l'entrada del programa als mòbils i van ser capaços de localitzar els números de telèfon que havien estat atacats.