"Tenim més delegacions que abans de l'aplicació del 155". Així ho ha assegurat l'encara conseller d'Afers Exteriors, Ernest Maragall, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Maragall ha fet referència al fet que el Govern aprovés aquest dimarts l'obertura de sis delegacions a l'exterior: als Bàltics, països Nòrdics, Europa central, al Mediterrani, Balcans i Portugal. I ha revelat que "estem pensant en crear la del Magreb".

Tot i això, i les amenaces constants per part del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha constat que només s'hi han reunit una sola vegada. 

Presència catalana a Europa

"No només hem de proclamar-nos europeus, hem de ser conseqüents amb aquesta informació", ha comentat. "Hem de definir quina és la posició de Catalunya" i ha remarcat que "la presència catalana a Europa ha de servir per expressar el que som i el que passa". "He observat símptomes i indicis de major i creixent comprensió i capacitat de compartir aquesta exigència democràtica". "Hauran d'acabar recolzant-nos", ha subratllat. 

El conseller creu que hi haurà observadors internacionals durant el judici per l'1-O: "Em consta que s'hi està treballant". "Estic convençut que tindrem manifestacions explícites, clams reals en relació amb la situació (dels presos polítics)".

"Som okupes provisionals"

Preguntat per si el nomenament d'Alfred Bosch com a conseller podria ser interpretat com un intercanvi, Maragall ha contestat que "la decisió de nomenar un conseller correspon al president de la Generalitat".

"El conseller d'acció exterior es diu Raül Romeva, nosaltres som okupes provisionals" i ha afegit que "es tracta de mantenir la funció de manera digna".

Sobre el projecte per a les municipals però, Maragall ha volgut mantenir la incògnita i no ha comentat cap dels noms que l'acompanyaran: "El més interessant d'aquestes eleccions és la competència entre projectes". El que sí que ha volgut remarcar és que la seva candidatura "no és la d'una persona i un cognom" sinó la d'un equip. "Hi ha mil coses a Barcelona que demanen ser replantejades" i ha afegit que "es tracta de veure com tornem l'Ajuntament a la ciutat".

"Vull posar sobre la taula un projecte que sigui compromès". I tot i que tampoc ha volgut dir amb qui podria a pactar, ha exposat que "qualsevol que s'avingui a compartir el projecte republicà serà benvingut". Maragall ha assegurat que el dia 10 de desembre, s'explicarà el "projecte" per a Barcelona.