La causa del Tribunal de Comptes contra l'exconseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha despertat solidaritat arreu del món. Ara fa uns dies, una trentena de premis Nobel van signar una carta en suport a Mas-Colell. Un dels 33 signants, el premi Nobel d'Economia Eric Maskin, ha remarcat aquest divendres en una entrevista al programa FAQs de TV3 la injustícia que pateix l'economista català. "No em sembla just que se l’obligui a pagar una elevada xifra abans que de poder defensar-se", ha expressat.

Maskin ha explicat que van escriure la carta perquè creien que al professor Mas-Colell no se l’estava tractant justament. "Esperem que tingui algun efecte positiu", ha desitjat.

El perill de perdre el patrimoni

Maskin també ha alertat de l'impacte que pot tenir aquesta causa del Tribunal de Comptes en la societat civil. "Si a un home com el professor Mas-Colell se’l pot tractar de manera tan injusta, molts altres potser s’ho acaben pensant dues vegades abans de formar part dels serveis públics", considera Maskin, guardonat amb el Premi Nobel d'Economia el 2007 per la teoria del disseny de mecanismes juntament amb Leonid Hurwicz i Roger Myerson.

Aquesta setmana, el Tribunal de Comptes ha fet públiques les fiances que es reclamen a una quarantena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior entre 2011 i 2017. Concretament, a l'exconseller Andreu Mas-Colell se li reclamen gairebé 3 milions d'euros i, segons ha explicat al mateix programa de TV3, és possible que acabi amb la casa embargada.

Una situació encara més extrema és la de l'expresident Artur Mas, també encausat per l'acció exterior del Govern. En una altra causa per la consulta del 9-N del 2014, Mas podria perdre les seves propietats en una subhasta si no abona els més de dos milions d'euros que se li reclamen. "De l'embargament preventiu es passarà a la subhasta si no abona els diners", han explicat fonts del mateix òrgan fiscalitzador a El Mundo. 

 

 

Imatge principal:El premi Nobel d'Economia, Eric Maskin, en una conferència del 2016. / Europa Press