El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha demanat aquest divendres la compareixença del ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i del director de la Guàrdia Civil, José Manuel Holgado, per donar explicacions en relació a l'actuació del tinent coronel Daniel Baena, oficial al càrrec de la investigació de les causes judicials que afecten els líders independentistes, obertes tant al Tribunal Suprem com a l'Audiència Nacional.

Rufián fa referència a la informació de Público, segons la qual l'equip de la Guàrdia Civil que lidera Baena hauria omès certificats de la Intervenció General de la Generalitat que podrien demostrar l’absència de malversació de fons públics per a l'organització del referèndum de l’1-O.

Pel diputat al Congrés, ometre aquesta informació "introduiria greus alteracions en una investigació judicial ja de per si molt discutible" i recorda que actualment el cas es troba a l'Audiència Nacional i al Tribunal Suprem i que hi ha líders empresonats preventivament. "És urgent que el màxim responsable polític i superior de l'oficial Baena doni les explicacions sobre les eventuals mesures que s'han pres o s'han de prendre al respecte", conclou.

El partit també demana que es donin explicacions sobre el fet que el tinent coronel Baena seria, alhora, l’usuari de Twitter Tácito (@nmaquiavelo1984), que es dedicava a increpar els seus propis investigats, a més de periodistes i agents dels Mossos d’Esquadra a les xarxes socials.